Велики пројекат у Црној Гори: Соларни панели за 3000 кућа

CC0 / Pixabay / Обновљива енергија — илустрација
Обновљива енергија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Електропривреда Црне Горе, у складу са својим дугорочним циљевима, стратегијом одрживости и билатералном сарадњом са Европском унијом у циљу смањења емисије CO2, иницирала је пројекте који се односе на замену и смањење коришћења штетних извора енергије.
Како су саопштили из ове компаније, као један од пројеката преласка на коришћење зелене енергије (обновљивих извора) која нема штетних дејстава, ЕПЦГ жели да започне и понуди грађанима Црне Горе могућност генерисања сопствене енергије уградњом соларних панела на објектима за индивидуално становање. У том циљу, Комисија за инвестиције у електроенергетском сектору донела је одлуку о реализацији пројекта Солари 3000+.
„Црна Гора има невероватан соларни потенцијал, чак један од највећих у цијелој Југоисточној Европи. Подгорица, нпр. има преко 2.000 сунчаних сати годишње, док је број сунчаних сати у Црној Гори од 1.300 до 2.000 сати. У Немачкој нпр. број сунчаних сати је од 1.000 до 1.200, а већ су изградили соларних електрана снаге 50 гигават сати. Овим пројектом грађанима Црне Горе представићемо стварне могућности енергетских и финансијских уштеда, а заједничким снагама утицати на смањење емисије угљен-диоксида. Реализацијом пројеката из области соларне енергије значајно ћемо допринети очувању животне средине. Након овог пројекта за домаћинства, планиран је и пројекат постављања соларних панела на неплодном земљишту у руралним подручјима и воденим површинама”, истакао је Милутин Ђукановић, председник Одбора директора ЕПЦГ.
Пројекат, који ће бити реализован у сарадњи са Министарством екологије, просторног планирања и урбанизма, подразумева уградњу соларних панела на 3.000 објеката за индивидуално становање који су погодни за валоризацију сунчеве енергије. Овим пројектом производња електричне енергије оријентисаће се на обновљиве изворе, а грађанима, по најповољнијим условима, омогућити да сами производе обновљиву енергију без емисије угљен-диоксида.
„Домаћинства ће на овај начин бити у прилици да сама производе електричну енергију за своје потребе и, евентуално, произведени вишак енергије продају Електропривреди. То значи да, осим отплате кредита за соларне панеле, неће имати трошкове за електричну енергију, јер ће је сами производити, а рата ће бити мања од њиховог просечног рачуна за струју. Дакле, кад грађани отплате своју опрему, а предвиђени период отплате је од пет до седам година, добијају бесплатну електричну енергију, нагласио је Ђукановић.
У току је интензиван рад на припреми јавног позива за финансирање пројекта и набавку опреме, док су студија изводљивости и идејно решење, који показују оправданост пројекта, већ припремљени. Након тога грађани, потрошачи из категорије домаћинства, могу очекивати расписивање јавног позива којим ће бити позвани да се пријаве за пројекат, док ће истовремено бити расписан конкурс за преко 400 радника за уградњу соларних панела. Максимална вредност овог пројекта износи око 30 милиона евра.
ЕПЦГ активно ради и на пројекту који подразумева обележавање неплодног земљишта на којем би се такође инсталирали соларни панели, а у припреми је и пројекат соларне плутајуће електране на Сланом језеру, преносе Новости.
Комплетну реализацију пројекта Солари 3000+ ће водити Комисија за инвестиције у електроенергетском сектору коју чине представници ЕПЦГ, Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.
Општине Никшић, Министарства капиталних инвестиција, Министарства финансија, ЦЕДИС-а, Управе за некретнине, Еко фонда и ЦГЕС-а, а на чијем је челу председник Одбора директора ЕПЦГ, Милутин Ђукановић.
Јуче је на одржаним седницама Одбора директора ЕПЦГ и Комисије за инвестиције у енергетском сектору, дата пуна подршка досадашњим активностима на реализацији инвестиционих пројеката који се односе на производњу електричне енергије из обновљивих извора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала