Вода — ресурс без кога нема живота

Пратите насTelegramOdyssey
О томе да ће вода бити ресурс због кога ће се у 21. веку ратовати ми старији учили смо у школама. Отворени оружани сукоби због воде нису, на срећу још почели — надајмо се да и неће, али је вода, не само она за пиће, у фокусу политичара, НВО, компанија али и обичних грађана, који су постали свесни да би им ускоро право на воду могло бити ограничено.
Грађани Словеније су 11. јула на референдуму убедљивом већином одбацили измене Закона о водама, који је Скупштина Словеније усвојила 30. марта 2021. године. Аргументи противника новог закона били су да су измене у интересу приватних инвеститора и да би ограничио јавни приступ води и угрозио њен квалитет.
У скупштинској процедуре су и измене српског закона о водама, што је повод за данашњи протесни скуп испред Народне скупштине Републике Србије, који организују Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину, Светска организација за природу Адриа — Србија и Скупштина слободне Србије. Протест се организује због тога што није организована јавна расправа кроз коју би грађани могли да утичу на предлог закона.
И Турска припрема нови национални закон о водама, који треба да допринесе заштити овог ресурса и остваривању циљева Турске у управљању водама.
Вода, суше, поплаве… Имамо ми довољно воде, за пиће, свакодневну хигијену, колико смо богати водама, има ли је довољно за наводњавање у пољопривреди и за индустријску употребу… Умемо ли газдовати овим ресурсом, како да паметно користимо воду, да ли смо већ направили непоправљиве грешке… само су нека од питања о којима у емисији „Енергија Спутњика“ разговарају Јелица Путниковић и њен гост — стручњак за еколошко инжењерство, др Александар Ђукић, доцент на Грађевинском факултету у Београду и секретар Српског друштва за заштиту вода.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала