Без „даме и господо“: Велика промена у немачкој авио-компанији

© AFP 2023 / DANIEL ROLANDАвиони немачке авио-компаније Луфтханза
Авиони немачке авио-компаније Луфтханза  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пратите нас
Највећа европска авио-компанија немачка „Луфтханза“ објавила је да повлачи поздрав „даме и господо“ током летова и да уместо тога уводи родно неутралну алтернативу.
Портпарол „Луфтханзе“ изјавио је за АФП да је намера компаније да летове учини угодним свим путницима, укључујући и оне који се не идентификују као мушкарци или жене.
„Посадама се поручује да одаберу поздрав који укључује све путнике“, рекао је портпарол и додао да ће се уместо „даме и господо“ користити „драги гости“ или „добро јутро/добро вече“.
Нова политика, која ће се постепено уводити односи се на немачког превозника „Луфтханзу“ као и на авио компаније којима управља – „Аустриан ерлајнз“, „Свис ер“ и „Јуровингс“.
Компанија је навела да одговара на „дискусију која се с правом води у друштву“ о небинарној родној идентификацији и жељи „да се вреднују сви путници“.
Немачка се придружила међународној дебати о инклузивнијем језику да би се „узели у обзир различити родни идентитети“ у све више мултикултуралном друштву.
Последњих дана највећи немачки градови, Берлин, Минхен и Хамбург, одлучили су да њихове транспортне мреже престану да користе реч „Schwarzfahren“ (у преводу – вожња на црно) за путнике без карте, због жалби да је та реч имала расистички призвук, преноси АФП.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала