Дарко Рундек за Спутњик: Данас је реалност - брисан простор

© Фото : Власта ПрохаскаРундек и Екипа
Рундек и Екипа - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пратите нас
Волимо да заједно заљуљамо тишину и пустимо да нас води кроз отворене форме. И све то не свирајући инструменте него музику, каже Дарко Рундек уочи наступа са „Екипом“ у Краљеву.
После Егзита, а у оквиру турнеје по Србији и региону, вођа култног „Хаустора“ а сада „Екипе“, открива за Спутњик да је за њега и даље чудесно то дуго пријатељство са српском публиком, које је опстало и које је – стварно.
„Чудесно је како дуго и стварно траје наше пријатељство“, каже познати музичар уочи концерта у Краљеву.
© Tanjug / JAROSLAV PAPЕгзит, Дарко Рундек
Егзит, Дарко Рундек - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Егзит, Дарко Рундек
Миљеник публике још од првих нумера „Хаустора“ , Рундек је још 1981. године за време серије концерата „Поздрав из Загреба“ у београдском Дому омладине са домаћом публиком отпочео пријатељство које траје и данас. За наступе „Хаустора“ карте би одмах биле разграбљене, пре свега захваљујући певачу који је повремено био и гитариста, глумац, пантомимичар. Сугестивним покретима и певањем, текстовима који су личили на поезију која се пева – од почетка је пленио и освајао београдску публику. Од тада је много песама испевано, много концерата одсвирано, али оно што је заједничко и трајно јесте увек присутна страст и искреност. Са шминком или без ње, са „Хаустором“ или „Карго“ оркестром, Дарко Рундек је увек имао јасну поруку: она се пева као „Моја прва љубав“.

Реалност у којој живимо је брисани простор

Није изненађење што су се песме са новог албума „Брисани простор“ који је недавно снимио са „Екипом“ одмах нашле на регионалним топ листама: критичари су га оценили као једно од Рундекових најбољих издања.
„Мислим да је то богат и занимљив албум, који доноси атмосферу и поставља питања везана за реалност у којој живимо. Та је реалност брисани простор”, каже Рундек о албуму који је снимао током пандемије.
„Брисани простор“ је прво издање после „Хаустора“ на ком се појављују композиције и текстови другог аутора – басисте „Екипе“ Рока Црнића. Целина „Брисаног простора“ испричана је кроз две приче: „До“ и „Од“, које се међусобно допуњују, а слушалац може да бира њихов редослед. Пет песама је на једном и пет на другом ЦД-у. Намерно мењајући позиције „До“ и „Од“, Рундек поставља ликове својих песама у брисани простор између краја и почетка, између „Од“ и „До“ сугеришући да је свет на прекретници и да је тренутак да се тргнемо. О томе снажно говори и песма „Зову те“ и стихови „зову те планине и реке док још има неке”.
„Верујем да је важно постављати питање шта чинити, чак и ако нећемо избећи колапс, зато што то питање потврђује активан став. На то песма позива“, објашњава Рундек.

Угодан и обичан дан на површини

Својом музиком, али и активношћу познати хрватски аутор већ неко време подстиче на еколошку свест, на буђење од загађења, на кризу људскости. На новом албуму слушаоцима је пожелео угодан и обичан дан на површини, која није „негде дубоко у сну, него сад и ту“. Рундекова музика одраз је садашњег тренутка и свести о „целини живота“ о којој, како каже, сада треба бринути.
„Ево управо се враћамо из Толмина у Словенији, са фестивала на реци Сочи, који није специфично еколошки оријентисан, али у понашању и организацији видљива је еколошка свест. Такав наступ се разликује од наступа пред еколошки равнодушним и неуким људима које ми својом музиком заправо желимо подстакнути на промену“.
У стиховима насталим изван трендова времена, сазнајемо да ’из ране расте цвеће’, да сваког трена постајемо неко други… У њима се свет мења, али унутрашњи глас, као у истоименој песми, и даље говори.
„Унутарњи глас је истина. Спољашњи глас је већином реакција на оно што се око нас догађа. Међутим, унутарњи глас долази пре мисли. Он је извесност која пева нему песму“, истиче Рундек.

Певамо у глас, рекама за спас

Рундек ће са својом „Екипом“ вечерас наступити у Краљеву на концерту под називом „Певамо у глас, рекама за спас“. Овај наступ посвећен је очувању река у региону Краљева, које су угрожене планираном градњом чак 52 мини хидроелектране, од којих је 10 већ изграђено. Са њим наступају Ана Ковачић на саксофону, клавијатурама, гитари и бубњевима, Игор Павлица који свира трубу и пева, Силвио Бочић на бубњевима и гитари, Миро Манце на вибрафону и удараљкама и Роко Црнић као басиста и певач.
„Ми смо део биосфере којој смо својим деловањем нанели велику штету и довели је у неравнотежу. Уништили смо целе светове дивљине. Ако сад не почнемо да радимо на њеном опоравку, нестаћемо као жива врста. Планета ће то, верујем, решити на време“, опомиње Рундек.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала