Два нова инцидента на Косову - показатељ правих намера Приштине

© Фото : Канцеларија за КиМПетар Петковић у Бриселу
Петар Петковић у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пратите нас
Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ Владе Србије који се налази у дводневној посети Косову, навео је да је случај Драгице Гашић, али и Ранка Бацића, који је у понедељак страдао само зато што је Србин, показује да не постоји политичка воља у Приштини да се Срби врате и да живе на својим имањима која су већим делом узурпирана.
Петковић је апеловао на међународну заједницу и на оне који су дужни да осигурају безбедност за наш народ на КиМ да се боље позабаве својим послом.
„Нека појачају патроле у српским срединама и тамо где све Срби живе и да на тај начин пробамо да спречимо инциденте који су усмерени према Србима“, навео је Петковић.
Он је рекао да само од почетка ове године имамо више од 73 инцидента, што говори да у првих шест месеци имамо исти број инцидената колико их је било током целе прошле године.
"То говори да су ти инциденти резултат агресивне реторике која долази из Приштине и уколико не кренемо да поштујемо једни друге и не станемо са тим тешким речима, ми ћемо и даље имати инциденте и нападе“, указао је Петковић.
Уместо тога, како је рекао, треба да се окренемо дијалогу.
"У Бриселу сам пре пар дана целом албанском тиму рекао да ми морамо да разговарамо једни са другима. У том тренутку Бесљими ми је рекао: „Ја тебе не желим да слушам“. Ја сам одговорио: „Ја тебе желим да слушам, јер ми морамо да разговарамо“. Нама је усуд да овде живимо једни са другима. И морамо да се поштујемо. Не морамо да се волимо. Али, ако живимо једни поред других морамо да се уважавамо“, рекао је Петковић.
Он је додао, да ако желимо да градимо нормализацију односа, да то морамо да чинимо на начин тако што ћемо да поштујемо једни друге, а „не тако што ћемо да протерујемо Драгицу Гашић, пребијамо Ранка.., и да свим тим инцидентима застрашујемо народ који живи у српским срединама“.
„То није начин какао се гради помирење на КиМ, а управо помирење је неопходно да бисмо могли да кренемо даље, у правцу нормализације односа“, закључио је Петковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала