Истраживање центра „Гамалеја“ показало: „Спутњик Ве“ ефикасан против нових сојева

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида
Вакцина против ковида - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пратите нас
Руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) ефикасна је против нових сојева ковида 19, показује истраживање научно-истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ објављено у водећем међунаордном часопису „Вакцине“.
„Центар 'Гамалеја' и Руски фонд за директне инвестиције (РФПИ) објављују позитивне резултате испитивања неутрализујуће активности крвног серума особа вакцинисаних препаратом 'Спутњик Ве' против нових сојева САРС-ЦоВ-2. Вакцинација препаратом формира заштитне неутрализујуће титре антитела против нових сојева“, саопштио је РФПИ.
Ампуле са руском вакцином Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Центар „Гамалеја“: Ефикасност „Спутњика Вe“ против индијског соја ─ 90 одсто
Према наводима РФПИ, методологија истраживања заснива се на процени активности на неутрализацији вируса (ВНА) уз примену живог вируса. Током испитивања упоређена је ВНА крвног серума људи након вакцинације „Спутњиком Ве“ на узорцима сојева који су проширени у свету, са ВНА против полазног соја.
„'Спутњик Ве' је прва вакцина која је применила два различита аденовирусна вектора током вакцинације. Истраживања центра 'Гамалеја' показала су исправност таквог приступа – испоставило се да је активност вакцине на неутрализацији вирусапротив нових, опаснијих сојева већа него код многих других вируса. РФПИ ће наставити да подржава даља испитивања ефикасности 'Спутњика Ве' против нових сојева“, рекао је директор РФПИ Кирил Дмитријев.
Методологија истраживања центра „Гамалеја“ описана је у чланку објављеном у понедељак у часопису „Вакцине“.
Вакцина „Спутњик Ве“ регистрована у 70 земаља - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Научни часопис „Nature“: „Спутњик Ве“ безбедна и ефикасна вакцина
„Добијамо све више података о способности вируса корона да се трансформише и мутира широм света. 'Спутњик Ве' је данас једна од најефикаснијих вакцина како против полазног, тако и против нових сојева короне захваљујући јединственом приступу заснованом на примени два различита аденовирусна вектора као инструмената за испоруку“, додао је директор „Гамалеја“ Александар Гинцбург.
Руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), коју производи Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, одобрена је у скоро 70 држава са укупном популацијом од преко 3,4 милијарде људи. „Спутњик Ве“ заузима друго место у свету по броју одобрења која су дали владини регулатори.
Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више него што је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала