Кремљ: Путинов чланак израз жаљења што Украјину контролишу странци

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пратите нас
Чланак председника Русије Владимира Путина о Украјини написан је у духу поштовања према украјинском народу, али са жаљењем што је та земља изнета на продају Западу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Сами можете у потпуности да се уверите да је чланак написан у духу поштовања према украјинском народу и Украјини. Чланак је такође у духу жаљења због тога што је судбина Украјине сада у великој мери изнета на контролу и продају странцима. Елементи тог спољног управљања су свима добро познати“, рекао је портпарол руског председника.
У исто време, додао је да се у материјалу примећује председникова увереност да су Руси и Украјинци и даље део једног народа, историјске прошлости и порекла.
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Руски званичници о Путиновом чланку посвећеном Украјини: Буквар за кијевске политичаре

Зеленски о чланку: Размислићемо о одговору

Путинов чланак прокоментарисао је и украјински председник Владимир Зеленски. Како је рекао на конференцији „Украјина 30. Хуманитарна политика“, спреман је да лично разговара са руским колегом о чланку.
„Чини ми се да је важно да поразговарамо о неким стварима о којима је Путин писао. Вероватно бих му пружио много материјала које такође може да примени у другом чланку, у будућности“, рекао је Зеленски.
Истовремено, поздравио је чињеницу да је чланак објављен на два језика – руском и украјинском.
„Лепо је што човек зна украјински језик“, додао је.
Шеф Украјине је такође признао да није у потпуности прочитао чланак због недостатка времена, али је обећао да ће га проучити.
„Обавезно ћемо га детаљно изанализирати нађем времена и прочитати како би тај чланак добио одговор. Наводно је написан на украјинском језику, значи да је потребно да одговоримо. Размислићемо“, истакао је председник Украјине у разговору са новинарима.

Кијев о „братским народима“: Више попут Каина и Авеља

Он је такође оценио Путинову тезу о блискости руског и украјинског народа.
„Заборављају нас када говоримо о победи над фашизмом, Другом светском рату, о томе о томе колико су живота дали Украјинци, а сете нас се у другим случајевима, називајући нас братским народом. Чини ми се да то није братски, више је попут Каина и Авеља, нешто из те приче“, закључио је украјински лидер.
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2019
Зеленски саопштио шта је заједничко Русији и Украјини
Подсетимо, руски председник Владимир Путин објавио је у понедељак чланак „О историјском јединству Руса и Украјинаца“, у којем је говорио о Украјини, о односима Москве и Кијева, о Донбасу, али и о пореклу руског и украјинског народа, односно да су и Руси и Украјинци један народ, једна целина, као и да то није плод конјунктуре, већ да је то његово лично убеђење.
Председник је у чланку „зид“ који је настао између земаља назвао заједничком несрећом и трагедијом. Према његовом мишљењу, Запад се 2014. године директно мешао у ствари Украјине, покушао да он ње направи „анти-Русију“ и сада та земља није само под потпуном зависношћу, већ под директном спољном контролом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала