Нови приступ: Хоће ли ковид прогласити за - болест невакцинисаних

CC0 / / Противници вакцине
Противници вакцине - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пратите нас
Нови сој ковида, нове мере, а можда и потпуно нови приступ држава решавању глобалног проблема. Улазимо ли у нову фазу борбе са пандемијом где ће ковид постати болест невакцинисаних, а мере се, практично, односити на њих. Грчка је тако нешто прва најавила. Логично је да вакцинисани имају неке „повластице“, сматрају саговорници Спутњика.
Грчки министар за развој и инвестиције, Адонис Георгиадис у интервјуу за телевизију „Скај“ изјавио је да ће се све будуће мере за спречавање ширења корона вируса примењивати само на особе које нису вакцинисане.

Ковид као бољка невакцинисаних

Како је рекао, нико нема право да намеће ограничења особи која није у опасности да заврши на интензивној нези. До оваквог приступа довела је нова ситуација са брзим ширењем новог делта соја. У таквој ситуацији, истакао је грчки министар, могла би бити донета одлука да се само вакцинисаним грађанима и онима који су се излечили од ковида 19 дозволи да одлазе на места „без ковида“, односно она за забаву која ће, како је раније већ било најављено, бити отворена 15. јула.
И из Аустрије стижу слични тонови од како бележе случајеве заражавања делта сојем. Аустријски канцелар Себастиан Курц је био сасвим директан.
"Онима који још нису вакцинисани, мора бити јасно да ће се пре или касније заразити...Не мора држава стајати испод вас и осигуравати уже“, поручио је канцелар.
Не мора држава стајати испод невакцинисаних и осигуравати им уже, поручио је канцелар Аустрије Себастјан Курц.
По оцени наших епидемиолога, нови талас заражених делта сојем у Србију ће стићи пре јесени.
Имунолог и вирусолог др Миланко Шеклер са Ветеринарског института у Краљеву каже за Спутњик да је то логична фаза јер вирус под притиском вакцинисаних особа да би опстао тежи да се промени, па ће на удару бити невакцинисане.
Када имате 50 одсто вакцинисаног становништва, невакцинисани, каже он, постају резервоар вируса који се шири и они ће најпре оболевати, а вакцинисани 30 до 50 пута мање, зависно од човека до човека, његово здравственог стања и имуног статуса.

Логичне повластице

По његовом мишљењу, сасвим је логично да вакцинисани имају неке „повластице“.
„Они који нису вакцинисани могу мерама да буду доведени у ситуацију да се вакцинишу и користе исте привилегије, или по сопственом избору могу да остану невакциунисани, али морају да схвате да ће морати чешће да раде контролне тестове да би могли негде да уђу, јер увек постоји опасност да ће унети инфекцију међу дуге људе“, каже наш саговорник и напомиње да то није ништа ново и да се то некада, када није било вакцина, радило много строже.
Градови који нису имали кугу ником нису дали да у њих уђе, подсећа он.
Карантин је врло успешно користила Дубровачка република тако што 40 дана брод није могао да уђе у луку, а сваки дан лекар из Дубровника би излазио на брод који је у карантину. Сви би морали да стану на брод да их лекар прегледа са даљине од неколико метара и када се увери да су после 40 дана сви на броју и здрави,тек онда је брод могао да уђе у луку“, сликовито је објаснио овај имунолог и вирусолог.
CC0 / Unsplash / Куга - илустрација
Куга - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Куга - илустрација
Невакцинисани уносе инфекцију међу дуге људе и не чуди ако немају приступа тамо где имају вакцинисани. У време куге градови у којима је није било никоме нису дали да у њих уђе.
Не ради се ту, каже он, о ускраћивању људских права онима који неће да се вакцинишу, него о здрављу људи, а право на живот је, како истиче, једно од основних људских права.

Најзлоупотребљенији термин- људска права

Он је указао на најсвежији пример организације Егзита, где је одговорност за очување здравља људи на том фестивалу пребачена на организатрора, а он одлучио да може да има публику која је или вакцинисана, или има сертификат о преболованом ковиду, или негативан тест.
Без длаке на језику, Шеклер каже да је термин поштовања људских права најзлоупотребљаванији, јер „било која глупост може да се уведе као нечије право".
Или што би аустријски канцелар Курц рекао, „у либералној демократији људи имају право да поступају неразумно". Али, како је додао, онда не треба од државе да очекују да их спасава.
Шеклер је окарактерисао као суштински недостатак демократије када неко ко није компетентан треба да доноси одлуке које се тичу свих. Да се демократски одлучује да ли је земља равна или округла вероватно би била равна, сликовито објашњава наш саговорник.
Професор Филозофског факултета у Београду, социолог Владимир Вулетић сматра да у садашњој ситуацији, када нас чека нова борба са делта сојем, а због невакцинације једног броја људи још није достигнут колективни имунитет, државе треба да одлуче шта да предузму.

Преузимање одговорности

„Једна могућност је да уведу обавезну вакцинацију што је несумњиво непопуларна мера и то би изазвало реакцију становништва а то ће, претпостављам, мало држава урадити, можда више експеримента ради.“
Са друге стране, ако остане оваква ситуација ништа није урађено и настало би, сматра Вулетић, стање попут оног прошле године, уз огроман притисак на здравствени систем и уз многе економске проблеме.
„Мислим да једна од рационалних и разумних мера јесте то што се дешава у Грчкој, Аустрији, да свако од оних који не желе да се вакцинишу преузме одговорност на себе. Шта ће то конкретно значити видећемо. Негде ће вероватно то подразумевати, ако нисте желели да се вакцинишете да ризик болести и лечење  сами плаћате. Верујем да ће код организације јавних догађаја као што су концерти,представе... бити неопходно да покажете сертификат да сте вакцинсиани“, верује Вулетић.

Где се изгубио општи интерес

© AP Photo / Marijan MuratВакцинација
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Вакцинација
Вакцинисати се значи водити рачуна и о општем интересу који се у последње време код људи изгубио.
То сматра логичним, као што мисли да ће, на пример, авиокомпаније ако процене да им број путника опада зато што постоји ризик од заражавања, увести неке мере, однсно погодности за вакцинисане.
Ни он не мисли да је у питању кршење људских права оних који неће да се вакцинишу.
„Врло вероватно да ће се као реакција из тог антиваксерског блока на то појавити нека врста аргументацуије о кршењу људских права. Али то није кршење људских права. Једноставно, нико никог не тера да се вакцинише, али све то подразумева да ви сами онда сносите одгвоорност",  каже Вулетић.
Људи, како истиче, имају права, али и обавезе, а наша је одговорност да водимо рачуна и о другима.
Престали смо да водимо рачуна о општем интересу, свако гледа своја права. Јесте, твоје је право да се не вакцинишеш, али је и право државе да заштити друге људе и своје инетресе, закључио је Вулетић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала