Бивша директорка Етнографског музеја осуђена на годину и по дана затвора

CC0 / Pixabay / Чекић у судници
Чекић у судници - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Специјални суд у Београду осудио је на годину и по дана затвора бившу в. д. директорку Етнографског музеја Мирјану Менковић због злоупотребе службеној положаја и оштећења те установе културе.
Власница омладинске задруге „Гаудеамус“ Ранка Дедовић истом пресудом осуђена је на пет месеци кућног затвора због злоупотребе положаја одговорног лица у вези са оштећењем тог музеја.
Менковићевој је изречена и забрана вршења позива као именовано или постављено лице у државним органима од три године од правноснажности пресуде, с тим да се време проведено у затвору не урачунава у време трајања изречене мере, саопштио је суд. Она је обавезана да на име имовинскоправног захтева плати оштећеном Етнографском музеју 7.787.101 динар, а Дедовићева 284.341.
Солидарно су обавезане да том музеју на име имовинскоправног захтева плате 607.939 динара у року од 60 дана од дана правноснажности пресуде, под претњом принудног извршења.
Ово је првостепена пресуда, на коју и одбрана и тужилаштво имају право жалбе.
Менковићева је оптужена због кривичног дела злоупотреба службеног положаја, а Дедовићева због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица.
Менковићева се терети да је од августа 2014. године, користећи своју позицију, давала налоге служби рачуноводства да се са рачуна установе на чијем је челу била, одређена новчана средства уплаћују на рачуне одређених предузећа, иако Музеј са њима није имао никакву пословну сарадњу, саопштено је након њеног хапшења 2017. године.
Пре тога, одговорна лица ових предузећа су, искоришћавањем својих овлашћења, издавала фактуре неистинитог садржаја Етнографском музеју, како би директорка имала основ за плаћање са рачуна музеја.
Након тога, одговорна лица ових предузећа подизала су новац са рачуна и у готовини га предавала служби рачуноводства Етнографског музеја, задржавајући притом провизију за себе.
Поред Менковићеве и Дедовићеве овај случај обухватао је још тројицу окривљених, који су раније са тужилаштвом склопили споразуме о признању кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица за условне казне затвора од три и шест месеци и годину дана, које је пресудама потврдио суд.
Бивша директорка Етнографског музеја позната је и по томе што је омогућила свом сину да направи свадбу у Етнографском музеју, међу вредним експонатима, а оптужница је подигнута због сумње да је злоупотребила положај и оштетила ту установу за више од 14 милиона динара, подсећа Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала