ЕПС се огласио о спорним наплатама за грађане

© Sputnik / СпутњикЕлектропривреда Србије
Електропривреда Србије - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Пратите нас
Поводом јучерашњег „Спутњиковог“ текста у коме се тврди да је „Трошак гарантованог снабдевача“, који се налази на рачунима за струју, незаконито наплаћиван грађанима током протеклих седам година, огласило се ЈП „Електропривреда Србије“ (ЕПС).
Одговор ЕПС-а преносимо вам у целости:
„Све ставке на рачуну за електричну енергију, укључујући ‘трошак гарантованог снабдевача’ су у складу са Законом о енергетици и прописима Републике Србије и све ставке је одредило регулаторно тело Агенција за енергетику Републике Србије.
Трошак гарантованог снабдевача је дефинисан у Методологији за одређивање цене електричне енергије за гарантовано снабдевање коју доноси Агенција за енергетику Републике Србије, као тарифа за тарифни елемент место испоруке.
На основу тог прописа, ставка ‘трошак гарантованог снабдевача’ са јасно исказаном ценом у динарима представља део рачуна за електричну енергију који издаје ЈП ЕПС, као снабдевач који обавља функцију гарантованог снабдевача електричном енергијом.
Трошак гарантованог снабдевача не односи се на трошак издавања и слања рачуна већ покрива део оправданих трошкова снабдевача, тачније покрива пет одсто свих оправданих трошкова гарантованог снабдевача, које одобрава Агенција за енергетику.
Динари - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
ЕПС да врати грађанима новац који им је 7 година незаконито наплаћивао
У складу са тим се износ који се обрачунава по овом основу и утврђује на основу пет одсто максимално одобреног прихода, обрачунатог на основу оправданих трошкова пословања снабдевача у обављању делатности снабдевања електричном енергијом. Подсећамо да је гарантовано снабдевање регулисана делатност и да послује без марже, односно без зараде.
Ако би се укинула ова тарифа не би био смањен коначни рачун за купца него би се тај трошак пребацио на неки други тарифни елемент.
Наплатом тарифе ‘трошак гарантованог снабдевача’ Електропривреда Србије не крши Закон о енергетици и подзаконске акте – Уредбу о условима испоруке и снабдевања електричном енергијом и Методологију за одређивање цене електричне енергије за гарантовано снабдевање.
Пресуда која се помиње у медијима је изузетак у судској пракси и то потврђују раније тужбе које су одбачене и последња пресуда Вишег суда у Београду којом је потврђена пресуда Првог основног суда у Београду. Образложење и Вишег и Првог основног је да исказивањем и наплатом трошка гарантованог снабдевача ЈП ЕПС не крши закон.
Указујемо да сличне ставке постоје у рачунима за електричну енергију електропривреда у региону, у Хрватској, као и Босни и Херцеговини“.
Прочитајте још:
ЕПС да врати грађанима новац који им је 7 година незаконито наплаћивао
ЕПС на прекретници /видео/
Од данас скупља струја у Србији, киловат-сат 7,9 динара без ПДВ-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала