Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Москва: Да ли талибани за два месеца могу преузети контролу над целим Авганистаном

© AP Photo / Rahmat GulБаза Баграм
База Баграм - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Пратите нас
Према прогнозама Русије активне војне операције у Авганистану могу трајати још два месеца, током којих талибани (терористичка организација забрањена у Русији) могу преузети контролу над неколико провинција. Међутим, то не значи да ће они управљати целом земљом, изјавио је специјални представник председника Русије за Авганистан Замир Кабулов.

„Активна борбена сезона ће трајати још око два месеца и они могу преузети контролу над неколико провинција. Ако погледамо ситуацију са чисто војне тачке гледишта, они то могу. Међутим, то не значи да ће они у потпуности у потпуности управљати Авганистаном. То само значи да ће за све и за егоизам власти платити авганистански народ, јер они пате, а не они који седе у дворцима“, изјавио је Кабулов.

Према његовим речима, талибани су преузели контролу над половином округа у Авганистану, којих има више од 400, али немају снаге да освоје и задрже административне центре провинција.
„Не сме се заборавити чињеница да је већина округа без борбе прешла у руке талибана. Шта то значи прешла? Владина војска је једноставно напустила своје гарнизоне и позиције и побегла - ако ћемо ствари називати правим именом. Зато су талибани лако ушли и преузели контролу. У Авганистану има више од 400 округа од којих је више од трећине или скоро половина под контролом талибана и то не захваљујући борби, већ због тога што је владина војска напустила територију“, рекао је Кабулов.
Авганистански талибани - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Криза у Авганистану
Талибани заузели стратешки пункт на граници са Пакистаном

„Међутим, талибани нису заузели ни један центар авганистанских провинција, којих има 34, а о главном граду нећу ни да говорим. Да, талибани могу са војно-техничке тачке гледишта да изврше рације, да провале у градове, али немају снаге да их и задрже“, додао је руски дипломата.

Кабулов је истакао да талибани и не планирају да преузму контролу над целом територијом Авганистана „јер схватају да је то немогуће“.
Према његовим речима, тренутна ескалација сукоба у Авганистану је могла бити спречена да су власти у Кабулу започеле садржајне преговоре са талибанима.
„Ово што се данас догађа, у значајној мери се могло спречити да је влада Кабула прошле године прихватила руске предлоге, и заједничке предлоге Русије, Кине, САД и Пакистана о потреби да се покрене процес садржајних међуавганистанских преговора, који би довели до формирања новог, коалиционог, прелазног, државног руководства“, рекао је Кабулов.
Авганистански талибани - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Криза у Авганистану
Зашто Русија преговара са талибанима
Међутим, према речима руског дипломате „у Кабулу су одлучили да сачекају да на изборима у САД победи Џозеф Бајден, у нади да ће он променити одлуку претходне администрације“ о повлачењу војске из Авганистана.
„То се није догодило и дало је талибанима повод да кажу да друга страна није спремна за преговоре, након чега су појачали притисак. Као резултат тога, није Кабул побољшао своје преговарачке позиције, већ талибани. Они контролишу све већи број територија државе и могу да разговарају са својим противницима са позиције силе“, појаснио је Кабулов.
Он је навео и да то не значи да треба паничити јер су талибани заузели значајан број територија у Авганистану.
„Што се тиче ‘пада Кабула’, настала ситуација доводи до тренутка истине: ово су последице присуства САД и НАТО-а у Авганистану, који су нас сваке године хранили дивним изјавама да су обучили моћну авганистанску војску, 300.000 хиљада војника. И ми сад видимо како су их обучили. Међутим, то не значи да треба паничити“, рекао је Кабулов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала