Путин предлагао Бајдену да Русија и Америка никад не воде ни нуклеарни нити икакав рат

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Уђи у базу фотографијаБМ-27 Ураган, вишецевни бацач ракета
БМ-27 Ураган, вишецевни бацач ракета - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Пратите нас
Русија је предлагала САД да у заједничкој декларацији на крају самита Русија-САД буде унето да је недопустив „било какав рат“ између две државе, не само нуклеарни, како је назначено у финалном документу, саопштио је новинарима извор у руској делегацији која се налази на самиту Шангајске организације за сарадњу.
По његовим речима, на седници Савета министара иностраних послова држава-чланица Шангајске организације за сарадњу која се одржава у Душанбеу руска страна је саопштила да је договор Русије и САД из 16. јуна да се не сме дозволити нуклеарни рат, као и да се покрене комплексни дијалог о стратешкој стабилности и будућој контроли наоружања - значајан корак.
Према подацима извора, руска делегација је саопштила да је Москва желела да у том саопштењу унесе констатацију да се не сме дозволити, не само нуклеарни рат са САД, већ и сваки други рат, узимајући у обзир ризике који могу да прерасту у нуклеарни конфликт између Русије и САД, али две стране су се зауставиле на томе да је недопустив управо нуклеарни рат.
Како је додао извор, руска делегација је изразила наду да „САД нема планове за покретање конфликта са Русијом уз помоћ конвенционалног наоружања“.
Руска страна је саопштила на седници да Вашингтон већ дуго времена уништава систем контроле наоружања, између осталог САД су изашле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и Споразума о отвореном небу. Истовремено је истакнуто да се „захваљујући одговорној позицији администрације Џозефа Бајдена успело да се сачува Споразум о стратешком офанзивном наоружању“ који је био продужен за још пет година.
Подсетимо, самит председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена одржан је 16. јуна у Женеви.
Занимљиво је и да најновија руска подморница на нуклеарни погон носи назив по великом књазу Мономаху, а названа је у његову част - „Владимир Мономах“. - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2020
„Нема те војне машинерије која може да победи у војном сукобу са Русијом“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала