Савет безбедности Русије: Жестоко ћемо одговарати на све провокације код наших граница

© REUTERS / Ministry of Internal Affairs ofБритански брод Дефендер
Британски брод Дефендер  - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Пратите нас
Русија ће жестоко одговарати на било какве провокације у близини њених граница попут оне која се догодила са британским разарачем у Црном мору, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Русије Михаил Попов.
Он је такође нагласио и да се национална припадност починиоца прекршаја том приликом неће узимати у обзир.

„Предлажемо нашим противницима да се веома добро запитају да ли им је уопште паметно да организују провокације таквог типа и да узму у обзир могућности руских оружаних снага“, нагласио је Попов у интервјуу за лист „Руска газета“.

Такође је казао и да изјаве британских политичара везаних за инцидент са разарачем не искључују да до сличних инцидената у водама Руске Федерације може доћи и убудуће.
„Британски морнари су свесно ишли на провокацију, међутим, Русија је на време све то спречила“, нагласио је он.
Попов је такође рекао и да је Запад заузео курс на војно-стратешки и политички притисак на Русију као и на намерну ескалацију војних тензија у близини граница Русије, а како је појаснио, акценат је стављен на флоту држава-чланица НАТО-а, док све ставке међународног поморског права Запад тумачи апсолутно произвољно.
Десант америчких војника и естонске обавештајне јединице - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2021
Највеће војне вежбе у задњих 25 година: Ноћни десант скоро 800 америчких војника у Естонији /видео/
Поред тога, на минулим војним вежбама „Дефендер јуроп 2021“ НАТО снаге су увежбавале пробијање руских одбрамбених зона, као и пребацивање велике количине војске из САД у Европу, закључио је Попов.

Инцидент код Крима

Подсетимо, британски разарач „Дефендер“ је 23. јуна ушао три километра у територијално море и прешао руску границу у подручју рта Фиолент на Криму. Руски гранични брод је испалио хице упозорења, а авион Су-24М извео упозоравајуће бомбардовање у правцу кретања брода. Британско Министарство одбране и владин кабинет тврде да није пуцано на разарач и да се он није налазио у руским територијалним водама.
Међутим, новинар који се налазио на британском броду потврдио је да је брод намерно ушао у руске територијалне воде.
Русија је одлучно реаговала. Из Москве су поручили да Лондон мора да буде свестан последица својих поступака, свака провокација у близини руских граница подразумеваће оштар и адекватан одговор.
Прочитајте још:
Русија упозорава провокаторе у Црном мору: Не мешајте се, добићете по носу
Лондон подржао посаду „Дефендера“: Британски бродови ће и даље пловити кроз „украјинске воде“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала