Шта је узрок тровања 1.500 људи у Дечанима: Вода иде на анализу у иностранство

CC0 / Pixabay / Има ли разлике између такозваних фенси вода и чесмоваче
Има ли разлике између такозваних фенси вода и чесмоваче - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Пратите нас
Привремене власти у Приштини најавиле су данас да ће узорци воде из Дечана, где се 1.500 људи јавило са симптомима тровања, бити послати на анализу у иностранство, јер је, како кажу, „њихова анализа на Косову немогућа“.
„Направљени су додатни тестови на одређене вирусе и сви су негативни. Данас је припремљено више узорака који ће бити послати у иностранство на анализу, јер је њихова анализа на Косову немогућа. Данас је ситуација мирнија и мањи је прилив пацијената“, рекао је министар здравља у Приштини Арбен Витија, а преноси Косово онлајн.
У Дечанима је у уторак проглашена ванредна ситуација након што су се грађани масовно јављали са симптомима тровања због, како се сумња, неисправне воде за пиће, пренео је Танјуг.
Дечани - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Двоје људи умрло: Отрована вода у Дечанима
Микробиолошке анализе узорака воде из Дечана, које су урађене на Институту за јавно здравље у Приштини, показале су да вода у тој општини није отровна.
Аднора Нурбоја, из тог Института, изјавила је за приштински Кљан Косова да ће, упркос овим резултатима, наредних дана узорци поново бити узети на тестирање.
Број особа са симптомима тровања у Дечанима достигао је 1.500.
Градоначелник Дечана Башким Рамосај је апеловао на грађане да воду користе само за санитарне потребе и истакао да се вода за потребе домаћинства препоручује за употребу тек након што се прокува.
Рамосај је рекао да су ови критеријуми на снази до доношења друге одлуке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала