Београд: Приштина отворено показала свој безочни циљ

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава испред Скупштине
Застава испред Скупштине - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Пратите нас
Министарство културе и информисања упозорило је на покушај Приштине да безочно присвоји српско наслеђе и да га злоупотреби у функцији стварања привида легитимности такозваних институција.
„Министарство културе и информисања, поводом фарсе о тражењу обештећења од Београда за наводно уништавање споменика, истиче да је у питању још један корак Приштине даље у ескалацији бесмисла“, реаговало је Министарство поводом најаве о оснивању „комисије за документовање уништавања косовског културног наслеђа током рата 1998. и 1999. године“.
Министарство културе истиче да је Приштина одавно изгубила оријентир у покушају да глуми забринутост за културно наслеђе и све отвореније показује своје стварне мотиве.
„Као што смо у више наврата указивали, реч је о покушају да се српско културно наслеђе безочно присвоји и злоупотреби у функцији стварања привида легитимности такозваних институција“, истиче се у саопштењу.
Како се додаје, покушај обмане, првенствено упућен међународној јавности, полази од лоше претпоставке да ће невештим опонашањем државе остварити своју једнострану и деструктивну агенду, у којој је културном наслеђу искључиво намењена улога димне завесе и таоца.
Посебно је, кажу, опскурна оптужба оних који негују вишедеценијске тековине уништавања српског културног наслеђа на Косову и Метохији, управо на рачун оних који су посвећено и пожртвовано бранили то културно наслеђе.
„Само од 90-их година, преко 2004. године и систематског рушења, паљења и скрнављења српских споменика, цркава и манастира, па све до дана данашњег, разарање српског културног наслеђа у циљу брисања трагова постојања српског народа има континуитет. Једино је ново што се уобичајеним физичким облицима насиља, сада придружују и овакви насртаји и лажно оптуживање Србије“, кажу у министарству.
Свако ко верује да ће због очигледног апсурда такви провидни покушају остати без одговора, још једном се преварио, каже се у саопштењу министарства које поручује да ће наставити да неуморно указује на подвале, подметања, и јефтине трикове и провокације, имајући у виду суштински значај и изузетну вредност нашег културног блага за национални идентитет и светску баштину.
Подсетимо, влада привремених приштинских институција одлучила је да оснује Комисију за документовање наводног уништавања косовског културног наслеђа током сукоба 1998. и 1999. године, објавила је Економија онлајн.
Министар културе, омладине и спорта Хајрула Чеку сматра да је успостављање ове комисије важно, јер, према његовим речима, тиме званично започиње процес тражења одговорности и обештећења од Србије за намерно уништавање стотина споменика на Косову и Метохији, иако није прецизирано о којим споменицима се ради.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала