Eнергетски скаути улазе у српске фирме – који задатак ће имати?

CC0 / Pexels / Бизнисмен - илустрација
Бизнисмен - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Пратите нас
Европска унија захтева зелене процесе производње и еколошке производе и без тога нема кокурентности на тржишту. Тај пут следи и српска привреда, а олакшаће га енергетски скаути који ће ући у наша предузећа и фабрике.
Њихову обуку финасира немачка влада, а задатак им је да иницирају штедњу енергије и смањење емисије угљен-диоксида, објавио је РТС.
Задатак енергетских скаута је да своје компаније подстакну на енергетски ефикаснији рад, утврђујући места где могу да се направе највеће уштеде енергије и смањи емисија угљен-диоксида.
Обучавају се да нађу решења не само за производне процесе, већ и за грејање и хлађење радног простора како би прљаве енергенте заменили чистим, али и да подижу еколошку свест запослених.
"Прилагођен компанијама, програм јача заштиту природе и смањује трошкове предузећа, показујући тако да привреда и заштита животне средине могу ићи руку под руку. Финансирани од немачког Министарства животне средине, енергетски скаути придружују се широкој сарадњи Немачке и Србије као кандидата за чланство у Европској унији", каже Ана Кристин Пиплица из Одељења за привреду Немачке амбасаде у Београду.
Србија је подржала "Зелени договор и агенду Уније", па се од стручњака очекује да те послове убрзају, јер наша привреда троши најмање пет пута више енергије од европског просека.
"Србија је на добром путу да развије нови економски модел, заснован на зеленом расту кроз интензивније спровођење дигитализације, циркуларне економије, развој иновативних приступа декарбонизације и већу употребу обновљивих извора", наводи Франк Алетер, директор Немачко-српске привредне коморе.
"Могућност коју ће они овде добити, а то је размена знања и искустава, што ће постати енергетски скаути. То је нешто што је преко потребно Србији и готово смо сигурни да ћемо њихово знање и искуство које буди стекли моћи адекватно да применимо", истиче Сандра Докић, помоћница министарке животне средине Србије.
За пројекат "Young Energy Europe" Немачко-српска привредна комора је крајем седмице објавила први оглас на који наша предузећа могу да пријаве кандидате за обуку. Програм за енергетске скауте трајаће до 2024. године, а прва обука почеће у октобру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала