Из Украјине траже компензацију за „Турски ток“

© Фото : Anastasia Solntseva / Турски токЗавршетак радова на морском делу гасовода "Турски ток"
Завршетак радова на морском делу гасовода Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Пратите нас
Украјина треба да разговара са Европском унијом на тему „компензације“ губитака који су настали пуштањем у рад гасовода „Турски ток“, написала је у чланку за „Укринформ“ директорка кијевског Центра за глобалистичке студије „Стратегија ХХІ“ Оксана Ишук.
Ишук је подсетила да је раније била завршена изградња интерконектора на српско-мађарској граници, захваљујући коме Мађарска може да добије руски гас преко Србије и Бугарске заобилазећи Украјину – кроз „Турски ток“.

„За нашу државу, преоријентација транзита гаса ‘Турским током’ у правцу Централне Европе, у складу са раније објављеним оценама Оператора украјинског гасно-транспортног система, означава губитак 10-12 милијарди кубних метара транзита гаса годишње, што ће Украјину ‘коштати’ око 450 милиона долара“, навела је експерт.

Изградња гасовода Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Ремонт Турског тока неће угрозити снабдевање гасом у Србији
Према њеним речима, тренутно, преко Украјине ка јужној Европи руски гас иде само у Молдавију.

„Динамика обима транзита гаса сведочи о томе да ће украјински ГТС при пуном капацитету гасовода ‘Јамал- Европа’, ‘Северни ток 1’ и ‘Турски ток’ вршити функцију балансера капацитета само у случају колебања потражње за гасом или техничких ограничења других гасовода“, пожалила се ауторка чланка.

Како је она приметила, у тим условима остаје питање о неопходности даље оптимизације украјинске ГТС у складу са реалном потражњом после 2024. године.
„Ако неко у Европској унији, нарочито представници Немачке, сматрају да је довољно да се Украјини исплати компензација за одбијање да блокира ‘Северни ток 2’, онда је, због чињенице да је већ причињена штета транзиту услед рада ‘Турског тока’, време да се прво покрене питање компензације губитака транзита на јужном правцу“, изјавила је она, објашњавајући то да „губитке“ Кијеву наносе „државе-чланице ЕУ Бугарска и Мађарска, као и држава која је кандидат за ЕУ - Србија“.
Складишта гаса у Лавовској области у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2021
Како је Украјина изгубила битку за транзит гаса у Европу
Раније је председник Украјине Владимир Зеленски изјавио да у случају да „Северни ток 2“ буде пуштен у рад, Кијеву ће бити неопходне гаранције стабилног снабдевања гасом у наредних 10-15 година. Према његовим речима, Украјини су од Европске уније потребне гаранције по питању цене гаса. Директор компаније „Оператор гасно-транспортног система Украјине“ Сергеј Макогон сматра да би компензација за Украјину за пуштање у рад „Северног тока 2“ могао да постане нови дугорочни транзитни уговор.
Турски ток“ се састоји из два крака од којих је сваки капацитета 15,75 милијарди кубних метара и транспортује руски гас преко Црног мора. Први крак је намењен за испоруке гаса турским потрошачима, а други - за снабдевање гасом земље Јужне и Југоисточне Европе.
Сада се преко „Турског тока“ гас доставља потрошачима у Бугарској, Грчкој, Северној Македонији, Румунији, Србији и Босни и Херцеговини.
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала