По Дечанима трују – бактерије

© Sputnik / Бранкица РистићРасељени Срби са Косова и Метохије прославили су манастирску славу у Високим Дечанима
Расељени Срби са Косова и Метохије прославили су манастирску славу у Високим Дечанима - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Пратите нас
Приштински Институт за јавно здравље саопштио је данас да су у узорцима воде узетих у понедељак из региона Дечана идентификоване неке бактерије које могу да утичу на загађење воде за пиће.
Препоручено је, између осталог, да се повећа контрола санитарне и здравствене инспекције, али и да су тимови задужени за регионални водовод на терену и деблокирају канализационе чворове и проналазе слабе тачке у мрежи, где се вода за водоснабдевање меша са канализацијом и септичким јамама.
„У току су микробиолошка испитивања узорака добијених од пацијената са знацима инфекције гастроинтестиналног тракта ради откривања различитих вирусних, бактеријских и паразитских патогена“, наводи се у саопштењу Института.
Наведено је и да надлежни тимови настављају интензиван рад на терену ради проналажења узорка епидемије.
Дечани - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Упозорење: Албанци окривљују Србе за тровање водом — тако је почело и 17. марта
Једна од препорука за сада је и да се повећа и контрола санитарне и еколошке инспекције у откривању нелегалних прикључака на водоводну мрежу.
Такође, строго је забрањено да се бунари прикључују на водоводну мрежу.
И председник општине Дечани Башким Рамосај саопштио је данас да су испитивања Института за јавно здравље показала да су у узоркованој води из неколико села пронађене одређене бактерије због којих постоји могућност да је вода за пиће контаминирана, али и да се број оних који се жале на здравствене проблеме смањује.
Рамосај је на конференцији за новинаре рекао да регионално водоводно предузеће „Хидродрини“ више неће бити надлежно за Дечане.
Он је рекао да су најновији резултати анализе воде допринели олакшању грађана због чињенице да се појављује резултат који расветљава шта је изазвало забринутост последњих дана, пренела је РТК.
Дечани: Тровање водом било намерно?
Рекао је да сматра штетним што је јавност била концентрисана на информације из одређених медија.
Ипак, додао је, да ће разјашњењу овог случаја бити до краја посвећен, а посебно да би добио одговоре на неке теорије завере, пренео је Танјуг.
Подсетимо, Kанцеларија за Kосово и Метохију упозорила је да је на делу веома опасна и неодговорна кампања дезинформација у делу албанске јавности, којом се Срби, без иједног јединог доказа покушавају да прогласе одговорним за тровање воде у Дечанима.
Овакве лажне тврдње, које се пласирају у појединим албанским медијима, а праћене су и изјавама албанских политичара, нису, нити могу бити утемељене ни на једном једином доказу и реч је о апсолутним дезинформацијама и кампањи лажних вести, истиче се у саопштењу Канцеларије, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала