Приход највећег извозника Србије за две године 1,7 милијарди евра

РТБ Бор - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Компанија „Србија Зиђин Купер“ остварила је боље резултате од оних на које се обавезала уговором с Владом Србије, рекла је данас министарка привреде Анђелка Атанасковић у разговору с менаџментом те компаније. Та компанија постала је највећи извозник Србије, са двогодишњим приходом од 1,7 милијарди евра.
„Компанија данас има више од 5.700 запослених који у просеку месечно зарађују по 98.700 динара, што је изванредно, јер је то за 50 одсто више од републичког просека. Некада је Бор био шести извозник бакра у Европи, а судећи према резултатима које данас остварује „Зиђин“, следеће године ће највероватније бити други извозник бакра у Европи“, истакла је министарка, а наведено је у саопштењу компаније.
Додала је да ће као ресорни министар радити на решавању проблема са којима се компанија сусреће, јер је, како је рекла, у интересу државе да људи остану да живе и раде у Бору.
Фабрика за производњу бакарне жице - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Србија од јесени други произвођач бакра и злата у Европи
„То је наш задатак, првенствено мој као министра привреде и на томе ћу са својим тимом радити како би што више фирми остало у Србији, да људи овде раде, живе и стварају породице“, навела је Анђелка Атанасковић, преноси Танјуг.
Генерални директор „Србија Зиђин Купер“ Јиан Xиминг је истакао да је компанија након преузимања РТБ-а Бор вредно радила у области безбедности и заштите животне средине, па су показатељи у овим сегментима данас знатно побољшани.
Повећана је и производња, па је, како је истакао Xиминг, компанија ове године постала највећи извозник у Србији.

„Иако је Уговором о стратешком партнерству са Србијом било прецизирано да Зиђин у наредних шест година у заједничку компанију инвестира 1,26 милијарди долара, укупне инвестиције у планираном периоду ће премашити тај износ и достићи 1,9 милијарди америчких долара“, рекао је Јиан Xиминг.

Додао је да откако је Зиђин преузео функцију управљања, па до краја јуна ове године компанија произвела 189.500 тона катодног бакра, 3.417 килограма злата и 19.235 килограма сребра.
„Током претходне две и по године остварили смо приход од продаје у износу 1,708 милијарди долара, тако да смо ове године заузели прво место на листи извозника у Србији“, изјавио је он.
Злато - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Кинези планирају велики раст производње злата у Бору
Додао је да је у првој половини 2021. произведено 30.100 тона катодног бакра, што је за 11,83 одсто више него у истом периоду прошле године.
„Количина произведеног злата износила је 691,17 килограма, катодног бакра 35.400 тона, приход од продаје износио је 492 милиона долара, што је међугодишњи раст од 76,91 одсто“, додао је Јиан Xиминг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала