Упозорење: Албанци окривљују Србе за тровање водом — тако је почело и 17. марта

© Tanjug / EDIB TAHIROVIC/ bkДечани
Дечани - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Пратите нас
Kанцеларија за Kосово и Метохију упозорава да је на делу веома опасна и неодговорна кампања дезинформација у делу албанске јавности, којом се Срби, без иједног јединог доказа покушавају да прогласе одговорним за тровање воде у Дечанима.
Овакве лажне тврдње, које се од синоћ пласирају у појединим албанским медијима, а данас су праћене и изјавама албанских политичара, нису, нити могу бити утемељене ни на једном једином доказу и реч је о апсолутним дезинформацијама и кампањи лажних вести, истиче се у саопштењу Канцеларије.
„То међутим не умањује њихов опасни карактер, јер је слична кампања пласирања лажних вести послужила као изговор и повод за спиралу насиља, која је кулминирала у мартовском погрому 2004. године“.
Овакво ново пласирање лажних вести може имати далекосежне последице по, ионако крхку, безбедносну ситуацију на простору Kосова и Метохије, оцењује се у саопштењу.
„До њих долази у тренутку повећаног броја инцидената према Србима у покрајини, а сада им се на овај начин додатно црта мета на челу, али и изнова угрожава безбедност манастира Високи Дечани“.
Расељени Срби са Косова и Метохије прославили су манастирску славу у Високим Дечанима - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Проглашено ванредно стање у Дечанима
Kанцеларија за Kосово и Метохију овим поводом упутиће данас писмо свим међународним мисијама које делују на Kосову и Метохији, са јасним захтевом да се прекине са овом неодговорном кампањом лажних вести и додатно заштите Срби у покрајини.
Канцеларија указује да је вест о тровању у Дечанима прво била праћена међусобним оптужбама и препуцавањима албанских странака за одговорност за овај проблем, а сада су као мета означени Срби.
„Зато апелујемо да се проблем који је наступио не користи за политизацију и стигматизацију Срба“, истиче се у саопштењу.
Дечани: Тровање водом било намерно?
Канцеларија напомиње да је слична лажна оптужба пласирана и 2019. године, када су из Приштине тврдили да су гласачки листићи из централне Србије затровани, што се показало као потпуна неистина.
Како је пренео Танјуг, позивајући се на приштински „Репортери“, посланица Алијансе за будућност Косова Тиме Кадријај изнела је тврдњу да је један од становника, како је навела, видео „двојицу сумњивих Срба“ у Дечанима пре избијања афере о наводном тровању воде у том граду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала