Велико истраживање открива која храна смањује ризик од ковида

© Depositphotos.com / MonticelloСалата
Салата - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Пратите нас
Медитерански начин исхране, који се састаји од много воћа, поврћа и рибе, може смањити ризик од обољевања од ковида 19, а ако до обољења дође, умањује ризик од развоја озбиљног облика те болести.
То је утврдила недавно објављења велика студија истраживача са Харварда, Краљевског универзитета из Лондона и компаније “Зое”, која је обухватила готово 600.000 одраслих особа.
Научници су упоредили симптоме које су пријавили оболели од ковида 19 и њихове прехрамбене навике.
Закључили су да су они који су практиковали медитерански начин исхране богат воћем, поврћем и рибом, имали 10 одсто мање шансе да оболе од ковида 19.
Како је показала студија, они су имали и 40 одсто мање шансе за развој озбиљних облика болести, у односу на оне који се другачије хране.
Чак и кад су научници у обзир узели друге факторе, попут ношења заштитне маске или вежбања, проценти су остали исти.
У студији, која још није прошла стручну рецензију, научници су нагласили како здрава исхрана утиче и на здравље пробавног система и већи удео здравих микробиома, бактерија које живе у пробавном систему. Управо су те бактерије у неколико студија повезане с јачим имунолошким системом и мањим ризиком за обољење од ковида 19 и других болести.
Један од закључака студије је и да је оно што људи једу директно повезано с другим факторима као што су место где живе и колико новца зарађују. Људи који живе у сиромашнијим деловима изложени су већем ризику од обољевања од ковида 19 јер имају мање новца на располагању, лошије се хране, ређе вежбају и били су присиљени да наставе да одлазе на посао током пандемије како би могли да заражују, пренео је портал Зимо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала