https://sputnikportal.rs/20210715/veliko-istrazivanje-otkriva-koja-hrana-smanjuje-rizik-od-kovida-1127434806.html
Велико истраживање открива која храна смањује ризик од ковида
Велико истраживање открива која храна смањује ризик од ковида
Sputnik Србија
Медитерански начин исхране, који се састаји од много воћа, поврћа и рибе, може смањити ризик од обољевања од ковида 19, а ако до обољења дође, умањује ризик од... 15.07.2021, Sputnik Србија
2021-07-15T13:52+0200
2021-07-15T13:52+0200
2021-08-26T03:14+0200
исхрана
вирус корона
ковид 19
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/1d/1124500636_0:161:3069:1887_1920x0_80_0_0_6d66261c22eb34e4180fbfbc9c33d3cb.jpg
То је утврдила недавно објављења велика студија истраживача са Харварда, Краљевског универзитета из Лондона и компаније “Зое”, која је обухватила готово 600.000 одраслих особа.Научници су упоредили симптоме које су пријавили оболели од ковида 19 и њихове прехрамбене навике.Како је показала студија, они су имали и 40 одсто мање шансе за развој озбиљних облика болести, у односу на оне који се другачије хране.Чак и кад су научници у обзир узели друге факторе, попут ношења заштитне маске или вежбања, проценти су остали исти.У студији, која још није прошла стручну рецензију, научници су нагласили како здрава исхрана утиче и на здравље пробавног система и већи удео здравих микробиома, бактерија које живе у пробавном систему. Управо су те бактерије у неколико студија повезане с јачим имунолошким системом и мањим ризиком за обољење од ковида 19 и других болести.Један од закључака студије је и да је оно што људи једу директно повезано с другим факторима као што су место где живе и колико новца зарађују. Људи који живе у сиромашнијим деловима изложени су већем ризику од обољевања од ковида 19 јер имају мање новца на располагању, лошије се хране, ређе вежбају и били су присиљени да наставе да одлазе на посао током пандемије како би могли да заражују, пренео је портал Зимо.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/1d/1124500636_168:0:2899:2048_1920x0_80_0_0_182d7726d5eb2e6266f4ee876203afe2.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
корона, коронавирус, ковид, ковид19, храна, исхрана, медитеранска исхрана, воће, поврће, риба,
корона, коронавирус, ковид, ковид19, храна, исхрана, медитеранска исхрана, воће, поврће, риба,
Велико истраживање открива која храна смањује ризик од ковида
13:52 15.07.2021 (Освежено: 03:14 26.08.2021) Медитерански начин исхране, који се састаји од много воћа, поврћа и рибе, може смањити ризик од обољевања од ковида 19, а ако до обољења дође, умањује ризик од развоја озбиљног облика те болести.
То је утврдила недавно објављења
велика студија истраживача са Харварда, Краљевског универзитета из Лондона и компаније “Зое”, која је обухватила готово 600.000 одраслих особа.
Научници су упоредили симптоме које су пријавили оболели од ковида 19 и њихове прехрамбене навике.
Закључили су да су они који су практиковали медитерански начин исхране богат воћем, поврћем и рибом, имали 10 одсто мање шансе да оболе од ковида 19.
Како је показала студија, они су имали и 40 одсто мање шансе за развој озбиљних облика болести, у односу на оне који се другачије хране.
Чак и кад су научници у обзир узели друге факторе, попут ношења заштитне маске или вежбања, проценти су остали исти.
У студији, која још није прошла стручну рецензију, научници су нагласили како здрава исхрана утиче и на здравље пробавног система и већи удео здравих микробиома, бактерија које живе у пробавном систему. Управо су те бактерије у неколико студија повезане с јачим имунолошким системом и мањим ризиком за обољење од ковида 19 и других болести.
Један од закључака студије је и да је оно што људи једу директно повезано с другим факторима као што су место где живе и колико новца зарађују. Људи који живе у сиромашнијим деловима изложени су већем ризику од обољевања од ковида 19 јер имају мање новца на располагању, лошије се хране, ређе вежбају и били су присиљени да наставе да одлазе на посао током пандемије како би могли да заражују,
пренео је портал Зимо.