Амерички угао: Каква је судбина „Северног тока 2“ након одласка Меркелове

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите нас
Залажући се за изградњу пројекта „Северни ток 2“ Немачка просто служи интересима Европске уније, што значи да се одлазак Ангеле Меркел са места канцеларке неће одразити на гасовод и односе са Москвом, сматра колумниста листа „Нешенел интерест“ Марко Марсили.
Према његовим речима, Немачка, као основа европског пројекта, подржава спољну политику Европске уније и делимично је одређује. Берлин не оспорава режим санкција које је Брисел увео против Русије због уједињења са Кримом.
Џо Бајден и Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Бајден и Меркелова извукли кеца из рукава али се пита - Москва
Међутим, Марсили подсећа да се нико није противио изградњи „Трансјадранског гасовода“ (ТАП) који се пружа од границе Грчке са Турском до Јужне Италије. Компанија-оператер тог гасовода успоставила је чврсте стратешке партнерске односе са Бриселом, а гасовод је у ЕУ оцењен као „пројекат од општег интереса“, истиче колумниста.

„Стога није јасна разлика у односу према 'Северном току 2' и утицају тог гасовода на односе ЕУ и Русије“, закључио је он.

Подсетимо, раније су председник САД Џо Бајден и немачка канцеларка Ангела Меркел на састанку у Вашингтону разменили мишљење поводом гасовода „Северни ток 2“. Према речима Бајдена, они су се сложили да се не сме дозволити да Москва користи енергетику за притисак на суседне земље.
Прочитајте још:
Украјина поново моли Америку: Зауставите „Северни ток 2“, опасан је
Украјински политичар: Меркелова издала "интересе Украјине" у корист Русије
Све о Русији прочитајте овде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала