Бивши гигант на продају: Процењен на 4,1 милијарду динара

© Fotolia / MonetТочење пива
Точење пива - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Београдска индустрија пива (БИП) у стечају, чија је вредност процењена на 4,17 милијарди динара понуђена је на продају. БИП се продаје као правно лице методом јавног прикупљања понуда, објавила је данас Агенција за лиценцирање стечајних управника.
Најважнија имовина БИП-а у Београду су производни комплекс у Улици Војводе Радомира Путника у Београду, локација код Мостара, чија је укупна реална површина већа од 26,7 хиљада квадратних метара, и фабрика сокова на Зрењанинском путу која је на више од 11,8 хиљада метара квадратних.
У продајном пакету су Фабрика пива и слада Чачак, пословни објекти у Обреновцу, Косовској Митровици, Алибунару, продајни центар у Крагујевцу и стан у Будви.
Најзначајнији погони који се продају јесу фабрике пива и сокова у Београду, као и „Фабрика пива и слада Чачак”. Продају се, такође, по два пословна објекта у Обреновцу и јужном делу Косовске Митровице, жигови за пиво, квас и сокове регистровани у Заводу за интелектуалну својину.
Чачански погон БИП-а смештен је у индустријском делу града и обухвата пословни простор од 5.519 (сладара) и 6.056 квадрата (пивара).
Купцима су понуђене и опреме из ова два погона у Чачку које обухватају уређаје из варионице, врионо-лежног подрума, сушаре, енергетике, опреме за отакање пива и сирћета, контролу квалитета и опрема сладаре.
Са БИП-ом продаје се и 12 регистрованих жигова у Србији међу којима су БГ светло и тамно пиво, и руски квас, као и три међународна жига.
Као важна имовина БИП-а наведена су и спорна права на сирћетани у Београду, као и опрема у производним погонима у Београду и Чачку.
Крајњи рок за достављање понуда за куповину БИП-а у стечају је 16. август.
Београдска индустрија пива је у стечају од 2016. године, пренео је Б92.
Пиварство у Србији основано је 1839. године кад је по налогу кнеза Милоша Обреновића та дужност поверена млинару из Сремске Митровице, Јовану Вајнхапалу, иначе Чеху.
Чачак је био међу првим местима у Кнежевини Србији где се кувало и точило пиво, а за то је заслужан индустријалац из Руме, Фердинанд Крен, који је под доласку у Чачак 1850 основао занатску радњу за производњу пива.
У Чачку се самостално пиварство одржало до половине прошлог столећа, тада је тадашња чачанска пивара под називом „Овчар” припојена пословном систему БИП-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала