И Белгија под водом, број жртава у Немачкој премашио 100 /видео, фото/

© REUTERS / BART BIESEMANSПоплаве у Белгији
Поплаве у Белгији - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите нас
Број настрадалих у катастрофалним поплавама у Немачкој попео се данас на 103, саопштила је полиција. Једанаест људи је страдало, а још четири се воде као нестале услед великих поплава у Белгији, преносе белгијски медији.
У Северној Рајни Вестфалији погинуле су најмање 43 особе, а у покрајини Рајна Палатинат бар 60, преноси Билд. „Страхује се да је њихов број још већи“, рекао је портпарол полиције у Кобленцу.
Непозната је судбина више од 1.000 људи у области Арвилер, јужно од Келна, преноси Ројтерс. Мобилне мреже не раде у појединим областима погођеним поплавама, што значи да породице и пријатељи не могу да допру до вољених.

Без струје 114.000 домаћинстава је

Портпарол компаније за дистрибуцију електричне енергије Вестнец, највеће у Европи, рекао је да су поплаве у западној Немачкој оставиле 114.000 домаћинстава без струје.
Број погинулих је 103, што је највећи масовни губитак живота у Немачкој у последњих неколико година, пише Ројтерс. Компанија Вестнец снабдева 7,5 милиона домаћинстава струјом, водом, гасом и грејањем.
Портпарол компаније објашњава да су многе трафостанице експлодирале од поплаве а да је неке тешко поправити јер су многи путеви и даље поплављени или оштећени. Неке мреже мобилних телефона су се такође угасиле, железнички транспорт је поремећен а испорука на деловима Рајне и даље је обустављена.

Једанаест страдалих у Белгији, евакуације у Лијежу

Једанаест људи је страдало, а још четири се воде као нестале услед великих поплава у Белгији, преноси белгијски „Ле Суар“.
Француска, Аустрија и Италија шаљу спасиоце са опремом да помогну Белгији погођеној поплавама.
У Лијежу који лежи на реци Мези очекује се даљи раст водостаја, градске власти позивају све који су тамо послом или из других разлога да напусте град, а становницима да се попну на више спратове.
Према белгијским медијима, толики водостај реке Мезе није забележен од 1926. године. Ситуација је критична у целој Валонији, нарочито у градовима који леже на реци Мезе и њеним притокама. Француска је у Белгију послала 40 спасилаца и хеликоптер. Помоћ су понудиле Италија и Аустрија.

Евакуација у Холандији

Власти у граду Валкенбургу на југу Холандије, у близини немачке и белгијске границе, ноћас су наредиле евакуацију дома за старе након што је поплава главну улицу претворила у реку, известили су холандски медији. Влада је послала је синоћ око 70 војника у јужну провинцију Лимбург како би помогли код евакуација и пуњења врећа с песком, преноси Јутрањи лист.

Ризик од поплаве у североисточној Француској

На североистоку Француске такође пада обилна киша, а у деловима државе је проглашена узбуна од поплаве. Метео Франс је објавио да би данас на североистоку државе могло пасти до 90 мм/м2 кише, што је количина која би иначе пала у три до четири недеље. Тло је већ засићено водом, а могући су одрони.

Швајцарска језера прете да се излију

У Швајцарској су обилне кише заситиле тло и узроковале одроне и активацију клизишта.
Власти у Женеви препоручују грађанима да избегавају подручја уз реке, а забрињава их и растући водостај Женевског језера. Ризик од поплаве био је велик на обалама реке Лимат, а власти су такође позвале људе да не одлазе у шуме због јаких олуја и удара ветра који прелазе 100 км/х. Метеоролошка служба упозорава да постоји велики ризик од плављења језера и реке Реус. Неколико планинских превоја и тунела затворено је, а железнички саобраћај поремећен је у неколико делова земље, објавиле су швајцарске железнице.
Киша у Москви - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Невреме се обрушило на Москву: Поплављене писте на „Шереметјеву“
Прочитајте и:
Хаотичне сцене у Немачкој: Вода носи све пред собом, најмање 58 мртвих /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала