Уместо славе, новца и репрезентације – покушај убиства, банда и затвор

CC0 / Unsplash / Хапшење — илустрација
Хапшење — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите нас
Шокантна вест да је српски фудбалер Илија Јурковић ухапшен у Шведској и да ће у затвору провести 11 година због помагања у покушају убиства, натерала нас је да се присетимо српских спортиста пред којима је била блистава каријера, а завршили су иза решетака.
Међу њима је и Стефан Милојевић, братанац Владана Милојевића, бившег тренера Црвене звезде, који је ухпашен на Мајорки као вођа банде због поседовања наркотика и оружја.
Двадесетчетворогодишњи Јурковић, важио је за великог талента у земљи „три круне“, блистао је у дресу АИК-а, очекивали су да ће заиграти чак и за А репрезентацију Шведске, али је кренуо странпутицом после тешке повреде колена задобијене 2014. године.
Ипак, невероватно је да је било ко могао и да помисли да ће упловити у криминалне воде и да ће почети да организује убиства. Посебно шокиран због тога био је један шведски новинар, који је открио да је дан после интервјуа који је правио са Илијом, Јурковић договорио убиство.
Патрик Шик - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2021
Евро Топ 10: Шикова „бомба“ однела победу, Хрват на трећем месту
Према писању шведских медија Јурковић је договарао цене за убиства и једна је износила око 1,5 милиона шведских круна. Илија је наводно био десна рука шефа мафије Шихаба Ламурија, који је добио 17 година робије, за њега полиција тврди да је један од најопаснијих људи у Штокхолму.
Невероватна и несвакидашња судбина Илије Јурковића ипак није једина у свету фудбала када су српски фудбалери у свету у питању. Један од свежијих примера јесте Стефан Милојевић, син бившег фудбалера Партизана и Звезде, као и братанац Владана Милојевића, једног од најуспешнијих тренера црвено-белих у модерној историји.
Он је ухапшен прошле године на Мајорки, а шпанска полиција тада је навела да је Милојевић на челу криминалне организације, реч је о бајкерској групи "United Tribuns Nomads Spain", која броји око 2.000 чланова из целог света.
„Тачно се знало шта је чији посао, ко је за шта задужен и, према речима упућених, функционисали су као 'сат'. Део новца који су зарађивали од продаје дроге и организованом проституцијом ишао је за финансирање група повезаних са радикалном и насилном десницом и неонацистичким и навијачим групама“, наведено је у саопштењу полиције.
Стефан се својевремено нашао на корак од тога да постане фудбалер Партизана и да крене стопама оца Горана, али се то није догодило, па је каријеру морао да гради заобилазним путем.
Играо је у Кошицама, БСК, Бежанији. Повреда га је, баш као и Илију Јурковића, удаљила на дужи временски период са терена, па је решио да се опроба у ММА.
Почео је са борбама, али је убрзо ухапшен у Палма де Мајорки због поседовања наркотика, оружја, полицијских значки.
У јануару 2012. године у Грчкој је ухапшен Милан Ђурђевић, некадашњи фудбалер Партизана и ОФК Београда, познат по надимку „Кемпес“, због црне дуге косе.
Како је саопштила грчка полиција, ухапшена је екипа зеленаша које је бројала 53 особе, међу њима је био и Ђурђевић. Процењено је да је група, чији је бивши нападач Партизана био члан, за три године рекетирањем изнудила око 2,2 милиона евра.
„Да се не понови никад више Вембли“ – Енглез послао јаку поруку после тешке повреде оца
Србин са „крова“ Европе за Спутњик: Да ми је неко рекао...
„Шта је следеће? Рушили сте, лупали, а сада палите – ово је за робију!“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала