Приштина спрема захтеве за чланство у међународним организацијама

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаКакву реформу америчка агенција планира за високо школство на Косову?
Какву реформу америчка агенција планира за високо школство на Косову? - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите нас
Министарство спољних послова и дијаспоре привремених институција у Приштини, на челу са министарком Доником Гервалом, већ је започело рад на припремама за подношење захтева за чланства у међународним организацијама, али није именовало о којим се организацијама ради.
„Припреме обављају одговорни тимови како би били спремни када се отворе рокови за пријаву“, наводи се у одговору из тог министарства, објавио је приштински Репортери, преноси Косово онлајн.
Како подсећа Репортери, једна од обавеза косовске стране у потписаном Вашингтонском споразуму, у септембру 2020. године, била је једногодишњи мораторијум на лобирање за признање косовске независности и за чланства у међународним организацијама, који истиче у септембру.
Застава Косова - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Приштина тражи подршку Турске за међународне организације
Из министарства наглашавају да је у изради „јасан план“ за успостављање билатералних односа са државама које не признају такозвану независност Косова и да приоритет остаје признање од стране пет земаља чланица ЕУ.
Истраживач међународних односа из Школе за дипломатију у Женеви Ади Бећири сматра да стратегија лобирања треба да буде изграђена у координацији са трансатлантским државама.
„Требало би да се користе пријатељске везе са САД и Европљанима попут Немачке и Француске да бисмо повећали подршку пет земаља које нису чланице ЕУ. На пример, Немачка би могла да помогне у приближавању наших односа са Словачком, док би Француска, због својих традиционалних веза са Румунијом, могла значајно да утиче на билатералне односе Косова са румунском државом“, рекао је Бећири.
Приоритет владе Аљбина Куртија, предвиђен програмом, је јачање међународног субјективитета Косова, укључујући напоре за признања, чланство у међународним организацијама, економску и културну сарадњу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала