Стигли резултати анализе: Колико је црногорско море безбедно за купање?

© Sputnik / Маријана КолаковићЧамац у Которском заливу
Чамац у Которском заливу - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Резултати анализе квалитета морске воде за 110 локација, коју је Институт за биологију мора Црне Горе спровео у периоду од 6. до 9. јула ове године, показали су да је на 71,8 одсто локација морска вода била одличног квалитета за купање.
На 12,7 одсто локација морска вода била је доброг, на 13,6 одсто локација задовољавајућег, док је на 1,8 одсто локација вода била лошег квалитета, саопштено је из Института.
На которским купалиштима "Беново 01" и "Жута плажа 01" регистрован је лош квалитет воде, па је истакнута црвена заставица, као симбол забране купања, објавила је РТЦГ.
"Резултати показују да је морска вода на већини црногорских купалишта санитарно исправна, те безбедна за купање и рекреацију", саопштено је из Института.
Програм праћења санитарног квалитета морске воде у општини Улцињ реализује се на укупно 18 локација, од тога је на 13 локација вода била одличног квалитета, на четири доброг и на једној задовољавајућег квалитета.
"Од укупно 15 локација у општини Бар, на њих девет вода је била одличног квалитета, на три доброг, а на три задовољавајућег квалитета. Када је у питању општина Будва, Програм се реализује на 32 локације, а у овом мерењу је на њих 27 вода била одличног квалитета, на једној доброг, а на четири задовољавајућег квалитета", наводи се у анализи.
У Бококоторском заливу, у општини Херцег Нови узоркована је вода на укупно 21 локацији, од чега је на њих 17 она била одличног, на две доброг, а на две задовољавајућег квалитета.
"У општини Тиват, Програмом је обухваћено девет локација, од чега је на њих пет вода била одличног, на две доброг и на преостале две задовољавајућег квалитета. На подручју општине Котор од укупно 15 локација, вода је била одличног квалитета на њих осам, доброг на две, а задовољавајућег на три локације, док је на локацијама "Беново 01" и "Жута плажа 01" вода била лошег квалитета", казали су из Института.
На купалиштима у оквиру ових локација "Беново 01" и "Жута плажа 01" истакнута је црвена заставица, као симбол забране купања на истима, док је републички инспектор за воде донео Решење о забрани купања све док морска вода на овим локацијама не буде добра и безбедна за купање.
"Институт за биологију мора да настави узимање узорака морске воде са ових локација, а о добијеним резултатима ћемо накнадно обавестити јавност", наводи се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала