Тесла je данас сила која се буди и покреће

Орбита културе 17.07
Пратите нас
Зашто Теслине најнапредније идеје нису могле да буду прихваћене током његовог живота и како су сада коначно, стигле у наш свет као сила која се буди и све нас покреће, у ексклузивном разговору за Спутњик објашњава руски научник Дмитриј Крук, аутор књиге „Никола Тесла – Буђење силе. Излазак из матрице“ недавно објављене код нас.
Ко је Србин Сава Владиславић Рагузински, у чијој биографији се на невероватан начин спајају Пушкин и Дучић, Вивалди и Толстој, руски цареви и турски султани, а који се први пут представља српској публици кроз најзначајније документе, на изложби у Галерији РТС-а – за Орбиту открива његов далеки потомак и коаутор ове изузетне изложбе Бранко Вукомановић.

О филму „Олуја“ првом који говори о егзодусу Срба из Хрватске, о томе да он не представља позив на мржњу већ потребу за разумевањем, али и дуг према некима који су тамо остали – говори један од главних протагониста филмске али и стварне „Олује“, глумац Јово Максић.

Да ли је „фабрика снова“ у служби америчке империје, како је недавно тврдио троструки оскаровац Оливер Стоун, казавши да амерички медији али и Холивуд изврћу истину и да су карте унапред подељене, због чега су Руси и Срби пропагандисти, а они који се боре против њих – борци за истину, да ли је и филм „Дара из Јасеновца“ постао жртва тог наратива, о Србима као о „лошим момцима, да ли је заиста нужна сарадња филмаџија са безбедносним агенцијама и државним установама кад год се бирају неке осетљиве теме – о томе за Спутњик говоре редитељ Предраг Гага Антонијевић и теоретичар филма Владимир Коларић.
О књизи „Живот и писма Петра Иљича Чајковског“ композитора Модеста Чајковског, о односу савременика према делу великог уметника али и о томе како је сам Чајковски доживљавао своју уметност, чему се надао и чега се плашио – разговарамо са преводиоцем ове књиге Наташом Гаталицом.
Наш гост је и Милош Аврамовић, редитељ дуго очекиваног наставка хит филма „Јужни ветар 2: Убрзање“ који ће премијерно бити приказан 19. јула на пулском филмском фестивалу.
Емисију „Орбита културе“ можете слушати на таласима Студија Б, суботом од 10.00 до 12.00 сати, као и на нашем каналу на Јутјубу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала