„Уметност“ на британски начин: Опера о Литвињенку антируска пропаганда

© AP Photo / Alberto PezzaliЛондон уочи ступања на снагу нових мера против короне
Лондон уочи ступања на снагу нових мера против короне - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите нас
У Великој Британији је одржана премијера опере „Живот и смрт Александар Литвињенка“ посвећена, како се наводи, околностима и догађајима који су довели до изгнанства бившег официра ФСБ у Британију. Из Думе поручују да се ради о антируској пропаганди и да дело нема никакве везе са уметношћу.
Поред Литвињенка у опери су представљени и ликови његове супруге, олигарха Бориса Березовског, шефа КГБ, новинарке Ане Политковске, а „своје место“ нашао је и бизнисмен Андреј Луговој, осумњичен да је одговоран за смрт Литвињенка.
Борис Березовски - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2018
Државни тужилац Русије: Березовски животом платио сарадњу са британским службама
Према мишљењу посланице руске Думе и чланице Одбора за међународна питања Јелене Пањине, опера је „још једна у низу епизода антируске пропаганде“.

„Од времена трагедија Шекспира приче на тему тровања дубоко су укорењене у британској култури. Одмах на памет пада Хамлетов отац, којег је отровао Клаудије. Вероватно схватајући бесмисленост и бескорисност развијања антируске теме у сфери чињеница и доказа, режисери спектакла о ‘руским тровачима’ одлучили су да се позабаве уметничким осмишљавањем својих фантазија. И сада су почели да промовишу ту пропагандну причу под брендом тзв. ‘модерне уметности’ “, навела је Пањина.

То нема никакве везе са уметношћу и стваралаштвом, додала је она.
Подсетимо, бивши официр Службе државне безбедности Русије Александар Литвињенко побегао је у Велику Британију и умро у новембру 2006. године, недуго након добијања британског држављанства. Здравље је почело да му се погоршава након сусрета с Андрејом Луговом и Дмитријем Ковтуном, с којима је пио чај. Након његове смрти, експертизом је утврђено да је у његовом организму била знатна количина радиоактивног полонијума-210. Главни осумњичени у британској истрази је руски бизнисмен и посланик Луговој који негира оптужбе. Москва је саопштила да је овај случај исполитизован, а да процес истраге није транспарентан.
Све о Русији прочитајте овде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала