Упозорење првог човека Никшића: Знамо како пролазе они који се играју са верницима СПЦ /видео/

© Sputnik / Сенка МилошМарко Ковачевић, председник Општине Никшић
Марко Ковачевић, председник Општине Никшић - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите нас
У слободи вероисповести сви смо исти, али православни хришћани који припадају Српској православној цркви апсолутна су већина у Црној Гори. То треба уважити, са тим се не треба играти и одлагати потписивање Темељног уговора. Онај ко се последњи пут играо, остао је без власти и свих привилегија - то је порука за оне који се сада тиме баве.
Овако за Спутњик одлагање потписивања Темељног уговора Владе Црне Горе са СПЦ коментарише градоначелник Никшића Марко Ковачевић.
Са најмлађим градоначелником у послератној историји тог града разговарали смо током његове званичне посете Србији. Београдском колеги Зорану Радојичићу донео је писмо о намерама о будућој сарадњи.
Пре завршетка студија, овај млади правник се прикључио Новој српској демократији, био одборник у општини, а као члан изборне листе „За будућност Црне Горе“ нашао се и у републичком парламенту.
© Sputnik / Бранко МаксимовићКовачевић је градоначелнику Београда Зорану Радојичићу предао Писмо о намерама о будућој сарадњи
Ковачевић је градоначелнику Београда Зорану Радојичићу предао Писмо о намерама о будућој сарадњи - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Ковачевић је градоначелнику Београда Зорану Радојичићу предао Писмо о намерама о будућој сарадњи
Питали смо га прво како види излаз из парламентарне кризе у Црној Гори, с обзиром да ни после другог састанка лидери парламентарне већине нису нашли решење.
- Боримо се за поштовање једноставног принципа, да се воља грађана исказана на изборима рефлектује и у саму Владу која сада није функционална. Треба је учврстити и дати јој легитимитет, тако да представници странака које су добиле поверење грађана 30. августа да мењају нешто у Црној Гори, буду заступљени у Влади и да онда помогну премијеру или новом премијеру, да стање буде боље. Хоћемо да реформе које смо сви заједно најављивали.
Хоће ли премијер прихватити такву помоћ? Следи трећа рунда разговора са лидерима већине, а до сада ништа није договорено…
По наступима премијера, не бих рекао да жели и очекује ту помоћ. Али парламентарна већина је та која ипак држи све у својим рукама. Уколико би договор странака био такав да Владу треба реконструисати, онда премијер не би имао простора да нешто друго предложи. Видећемо, на крају постоји и та могућност да се промени и премијер, уколико се парламентарна већина о томе договори. Теоријски, постоји и треће решење, али теоријски је било логично да политичке странке које су освојиле власт учествују у Влади. Не треба тражити кривца, треба направити амбијент у коме можемо спроводити реформе.
© Tanjug / AP/Lisa LeutnerЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Здравко Кривокапић
Премијер Кривокапић тврди да је патријарх Порфирије упознат са измењеним деловима Темељног уговора са СПЦ, неки аналитичари сматрају да је реч о намерном пролонгирању, а не искључују могућност да Уговор неће ни бити потписан…
Понашање премијера помало изазива и врсту сумње коју сте навели. За нас је најважније да верници и имовина Цркве буду заштићени, у најмању руку као имовина Римокатоличке цркве и осталих традиционалних верских заједница. Ништа више и ништа мање од тога. А није срамота ни да се каже да би Темељни уговор могао бити направљен тако да Српска православна црква добије оно место које јој заиста припада у Црној Гори. Пред законом, наравно, сви треба да буду једнаки, али морамо уважавати оно што су историјске чињенице, историјски значај СПЦ за Црну Гору. Мислим да се то помало у јавном дискурсу, када се говорио о Темељном уговору занемарује. Они који се баве Темељним уговором са политичке стране не треба да се играју с тим, а ја у нашу Цркву не сумњам. Она ће на најбољи могући начин проценити како да поступи у свим ситуацијама везаним за односе са државом Црном Гором.
Како видите будућност односа Србије и Црне Горе?
Неопходно је да сарађујемо, Црна Гора нема никог ближег од Србије и обрнуто. Ове речи су иначе политички програм и мантра у предизборним кампањама, али кад се дође на власт, обећање се промени или преусмери. Као да је задато са неке адресе да морамо да окрећемо непрестано леђа Србији, да јој забијамо нож у леђа. Нажалост, то се непрестано дешава, од признања такозване државе Косово, прво Декларације, са сада и Резолуције о Сребреници. Непрестано постоји нека потреба да се изјашњавамо о томе како ћемо да наудимо или нашкодимо Србији. Наша је срећа што Србија не одговара на исти начин, да је увек спремна за сарадњу и помоћ, пре свега зато што велики број Срба живи у Црној Гори. Због тога сам овде, да покажемо да желимо бољи живот за Србе, али и за све наше суграђане, као што Србија жели да помогне свим земљама у региону. Ова ситуација тешко је пала свакоме од нас, али проћи ће и то, а односи између Србије и Црне Горе мораће да буду бољи, хтео то неко или не.
Митрополит Јоаникије још није устоличен, а из неканонске ЦПЦ кажу да неће дозволити устоличење у Цетињском манастиру…
Мислим да устоличење на Цетињу не зависи од такозване Црногорске православне цркве, биће онако како одлучи сама митрополија црногорско - приморска и Српска православна црква, а ми као верници бићемо ту да тај догађај испратимо и да се заједно радујемо устоличењу митрополита Јоаникија и доласку нашег патријарха Порфирија у Црну Гору.
Да ли планирате и званичну сарадњу између градова, данас у Београду – сутра у Москви?
Наравно, једнако као што треба развијати односе између Црне Горе и Србије, такве односе треба развијати и са Руском Федерацијом и њеним градовима.
Има ли шансе за то, с обзиром на тренутне односе Црне Горе и Русије, има ли шансе да се нешто промени?
Док год постоји воља код одређених политичких структура, као што је ова којој припадам, наравно да та шанса постоји.
© Sputnik / Сенка МилошОбраћање новинарима у зданју Старог Двора у Београду
Обраћање новинарима у зданју Старог Двора у Београду - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Обраћање новинарима у зданју Старог Двора у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала