Заједничка акција Русије и Кине у Њујорку: Неће толерисати рушење Дејтона

© Sputnik / Sergey GuneevЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Нацрт резолуције о високом представнику порука је да Русија и Кина више неће толерисати начине на који се изигравају овлашћења Савета безбедности Уједињених нација, нити понашања супротна повељи Уједињених нација, међународном правном поретку и начелима владавине међународног права, каже дипломата у пензији Зоран Миливојевић.
Он овако гледа на вест коју су објавили светски медији да су Русија и Кина проследиле чланицама Савета безбедности Уједињених нација нацрт резолуције којом би се високом међународном представнику у Босни и Херцеговини одмах одузела овлашћења за надгледање примене мировног споразума из 1995. године којим је окончан рат у БиХ и којом би се ова позиција потпуно укинула за годину дана.
У кратком нацрту резолуције, у који је АП имао увид, наводи се да овлашћења која су дата високом представнику на конференцији о примени Дејтонског мировног споразума 1997. године „више нису потребна с обзиром на напредак који су постигле босанске стране“. Нацрт такође подржава именовање високог представника Кристијана Шмита из Немачке до 31. јула 2022. године, када би била затворена Канцеларија високог представника.

Русија и Кина неће толерисати изигравање овлашћења СБ УН

Према Миливојевићевим речима, ова интервенција Кине и Русије је у складу са надлежностима и овлашћењима Савета безбедности Уједињених нација, имајући у виду да је високи представник у ствари у мандату тог тела.
„Ова интервенција настаје после покушаја да се избегне Савет безбедности и да се мимо Дејтонског споразума и надлежности СБ УН именује високи представник и успостави његова функција. На овај начин Кина и Русија дају до знања да не прихватају да се било шта везано за функцију високог представника и његов рад омогући или оствари мимо СБ УН и мимо онога што налаже Дејтонски споразум. Ово је такође и порука Русије и Кине да ће се залагати за међународни правни поредак на основу Повеље Уједињених нација и за владавину међународног права, као и показатељ одлучности две сталне чланице Савета безбедности да ће се и убудуће супротстављати свему што би било супротно томе“, наводи Миливојевић.
Када је реч о Босни и Херцеговини, додаје наш саговорник, ово је јасна порука да они сматрају да је крајње време да после више од 25 година БиХ почне да функционише као пуноправни субјект са свим овлашћењима, као држава у пуном капацитету и да је престала потреба за високим представником, посебно у ситуацији када се не поштују правила и начин његовог функционисања.

Спречавање злоупотреба надлежности СБ УН

Кина и Русија овим потезом желе да спрече сваку злоупотребу надлежности Савета за имплементацију мира и надлежности високог представника, али и сваку злоупотребу Дејтонског споразума у оним одредбама где је јасна надлежност СБ УН. Жели се такође да престане протекторат Босне и Херцеговине од стране међународне заједнице на начин на који се то сада покушава остварити. Овом резолуцијом би се, дакле, легализовала функција и рад новог високог представника, чије постављање од стране Савета за имплементацију мира Русија није подржала“, сматра бивши дипломата.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Захарова: Именовање високог представника за БиХ без консензуса УН подрива мировни процес
Иако наш саговорник верује да ова нацрт резолуције неће бити прихваћен од стране осталих чланица СБ УН које снажно подржавају позицију високог представника, али додаје да то заправо није толико ни важно.
„Суштина ове акције Русије и Кине је у томе да дају до знања да више неће толерисати начине на које се изигравају овлашћења Савета безбедности Уједињених нација и да неће толерисати понашања која су супротна повељи Уједињених нација, међународном правном поретку и начелима владавине међународног права. Када то кажем имам наравно у виду Дејтонски споразум и оно што он налаже. Као друго, ово је порука да ће не само у овом случају, већ и у свим другим случајевима Кина и Русија деловати обједињено и синхронизовано на заштити међународног поретка који је заснован на међународном праву и повељи УН“, категоричан је Миливојевић.

Ако резолуција не прође…

На питање шта очекује уколико предлог Русије и Кине буде одбијен, Миливојевић каже да мисли да Москва новог високог представника Шмита неће прихватити и признати, имајући у виду начин на који је „именован“ на ту функцију.
„Русија ће остати доследна ставу да је за његово пуно функционисање неопходна сагласност Савета безбедности Уједињених нација и процедура која је предвиђена Дејтонским споразумом, а Кина ће је у томе подржати. Дакле, отвара се питање како ће он функционисати и како ће моћи да оствари своју мисију“, примећује Миливојевић.
Ово је, закључује бивши дипломата за Спутњик, у сваком случају још један знак да свет више није униполаран и да ће се Кина све више принципијелно и начелно залагати за његово функционисање по начелима важећег међународног поретка.
Амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира, међународног тела које је водило мировни процес у БиХ, формално су именовали Шмита за следећег високог представника 27. маја, иако је представник Русије био против. Шмит би требало да преузме положај 1. августа после оставке коју је Валентин Инцко поднео 27. маја, а након што је ту функцију обављао 12 година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала