Аустријске компаније заинтересоване за улагања у Србији

CC0 / пиксабеј / Економија
Економија - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је у Бечу са привредницима, представницима аустријских компанија које послују у Србији или желе да се појаве на српском тржишту.
У организацији Аустријско-српског привредног форума, представници компанија попут Сименса, А1, Штрабага и других аустријских фирми, разговарали су о пословним могућностима за даља улагања у Србији.
Селаковић им је поручио да Србија одлично економски напредује, те да је, борећи се са кризом изазваном пандемијом корона вируса, уз паралелну борбу за вакцине, настојала да очува здравом и своју економију.
“Инвестирали смо током ових 18 месеци у мере помоћи привреди значајна средства, што је дало резултате. Имамо добре показатеље, а прогноза раста за ову годину је чак 7 одсто”, рекао је Селаковић.
Подсетио је да је Србија претходних година стабилизовала јавне финансије, смањен је ниво јавног дуга, а повећана просечна плата, додајући да је Србија прошле, тешке године због ковид кризе привукла највише директних страних инвестиција у региону, чак 62 одсто, а притом није чланица ЕУ.
Аустријско-српски привредни форум постоји од 2009. године и окупља углавном аустијске фирме, које послују у целом региону.
И српска и аустријска економија, као и трговинска размена две земље, трпеле су последице због пандемије ковида 19, али се полако опорављају.
Аустријска министарка за дигитализацију и привреду Маргарете Шрамбек истакла је да је веома важно да компаније наставе да раде и сачувају радна места.
“Кључ држања пандемије под контролом је у тестирању. Бесплатно тестирање у апотекама, у компанијама, то је важно, а држзава Аустрија настоји да у томе финансијки помогне фирмама. Са друге стране, веома је важна вакцинација”, рекла је Шрамбек за Тањуг.
У том смислу, приметила је да је Србија у почетку далеко одмакла у вакцинацији становништа, и послужила другим земљама као пример.
“Вакцинишите се, тестирајте се”, поручила је Шрамбек и посебно апеловала на младе да то учине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала