Београдским метроом од Железника до Карабурме за 24 минута

Пратите нас
Од Железника до Карабурме метроом ће се стизати за свега 24 минута, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.
Весић је навео да ће радним данима у шпицу метро ићи на 2,2 минута, у полушпицу на три и по минута, по подне на пет, а ујутру и увече на седам минута.
Максимална брзина на отвореном биће 80 километара на сат, а на уласку и изласку из станица 30, навео је Весић у интервјуу за „Курир“.
Најавио је да ће уговор за пројектовање друге линије метроа Град Београд потписати у наредних неколико недеља са француском компанијом „Ежис“, која пројектује и прву линију.
„На прве две линије биће 42 станице на 40,3 километара трасе. Прва линија од Железника до Миријева биће дуга 21,1 километар, а друга од Земуна до Миријева 18,9. Обе ће имати по 21 станицу. Прве недеље септембра, заједно са Друштвом архитеката Београда, расписујемо конкурс за пројектовање првих 16 станица на првој линији. Пружићемо прилику домаћим архитектама јер свака станица треба да буде другачија и да говори о историји тог дела града“, рекао је Весић.
Истакао је да ћемо после пола века, од 4. децембра 1970. године када је тадашњи градоначелник Бранко Пешић најавио изградњу метроа, дочекати да то у новембру и почне, и то градњом депоа на Макишком пољу.
Весић је подсетио да је буџет Града Београда данас највећи у историји престонице и да износи 1,219 милијарди евра, те додао да изградња две линије кошта као четири годишња буџета Града што значи да га Београд сам никада не би могао изградити.
„Захвални смо председнику Србије Александру Вучићу што је обезбедио 4,6 милијарди евра да би Београд добио метро“, нагласио је Весић и додао да ће прва линија бити завршена 2028, а друга 2030. године.
На констатацију да прва линија не обухвата ни Прокоп ни Универзитетски клинички центар Србије, који је здравствено чвориште целе земље, Весић је рекао да нигде на свету метро не пролази испод болница јер вибрације које људи иначе не осећају утичу на рад осетљивих инструмената који се користе у медицини.
„Прва линија делом ће закачити Улицу кнеза Милоша, а метро станица Мостар биће свега 400 метара од Универзитетског клиничког центра Србије, од кога ће се до ње пружати подземна трака, да се људи директно спусте, без пешачења“, појаснио је Весић.
Навео је да ће Прокоп бити обухваћен трећом линијом метроа, али и подсетио да је он иначе покривен БГ возом, с кога ће моћи да се преседне на неколико станица метроа.

„И Београд симболично добија своја 4С“

Весић је подсетио да је Град Београд на страници www.beograd.rs отворено гласање за све суграђане о томе како би желели да изгледају вагони метроа.
„Слобода, Снага, Светлост и Сигурност су називи за четири дизајна вагона о којима гласају Београђани што су заправо симболично и стубови будућег београдског метроа. Тако и Београд симболично добија своја 4С“, рекао је Весић.
Коментаришући критике да је са председником Вучићем и министром финансија Синишом Малим цртао трасе метроа које иду из „нигде у нигде“, Весић је рекао да је то још једна глупост јер се, истиче, постављањем линија метроа и БГ воза одређује правац развоја града.
„Чим смо објавили трасе метроа, за 10 одсто је порасла цена некретнина на око километар око станица, што је и нормално. Можете ли да замислите како ће изгледати делови Миријева, Железника или Жаркова са метро станицама. Планирамо развој града деценијама унапред“, рекао је Весић.
Навео је да је траса метроа резултат скоро петогодишњег рада домаћих стручњака и реномираних страних компанија и додао да су мастер план саобраћаја радили Саобраћајни факултет и Завод за урбанизам Града Београда, те да је претходно утврђено да је најоптерећенија линија у граду потез од Макишког поља до Сајма, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала