Од Стаљина до Путина: Какву музику слушају светски лидери /видео/

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин свира клавир
Руски председник Владимир Путин свира клавир - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2021
Пратите нас
Руски лист „Газета.Ру“ објавио је листу најомиљенијих певача и песама актуелних и бивших светских лидера. Бивши амерички председник Барак Обама представио је плејлисту најбољих композиција за ово лето. На списку се налазе песме Ријане, „Ролингстонса“, Џеј Зија, Луја Армстронга и Боба Дилана.

Владимир Путин

Руски председник Владимир Путин у слободне време слуша групу „Љубе“, која често наступа и на званичним догађајима на којима учествује председник. И руски председник је раније потврдио да воли да слуша ову групу. Политиколог Глеб Павловски је изјавио да он воли да слуша и Владимира Висоцког.
Путин је 2008. године изјавио да се њему допадају и композиције Петра Иљича Чајковског, а од иностраних класика воли Франца Листа, Франца Шуберта и Волфганга Амадеуса Моцарта, као и џез.
Неки сматрају да је омиљена композиција руског председника „Од чега почиње отаџбина“ Венјамина Баснера из филма „Штит и мач“. Ову песму је Путин свирао на клавиру 2010. године на добротворној вечери у Санкт Петербургу.

Дмитриј Медведев

Заменик председника Савета безбедности Русије је музикалан и у младости је био ди-џеј и волео да слуша рок. Касније је почео да слуша разноврснију музику.
„На мојој листи се налази разноврсна музика, од Елвиса Прислија, Дина Мартина, преко Бетовена и Моцарта, а завршава се савременим рок групама, а понекад и електронском музиком“, рекао је Медведев.
Од руских извођача он воли групе „Сплин“, „Акваријум“, „Би-2“, „Чајф“, „Кино“.

Доналд Трамп

Током прве предизборне кампање показала се љубав Доналда Трампа према класичном америчком року, неке од хитова је користио у својој предизборној кампањи. Међутим, група „Аеросмит“, Ози Озборн и други музичари су забранили да се њихове песме користе током обраћања Трампа.
Бивши амерички председник је говорио да је велики фан групе „Ролингстонс“, Еминема и Елтона Џона. Омиљена песма „Да ли је то све?“ (Is that all there is?) у извођењу Пеги Ли.

Роналд Реган

Четрдесети амерички председник је тесно био повезан са светом уметности, музике и филма. На сајту посвећеном успомени на политичара су објављене неке чињенице из његовог живота, као што су шта је волео да једе, које је филмове гледао и друго.
Према порталу, Реган је волео песме Френка Синатре „Nancy (With the Laughing Face)“, коју је посветио својој ћерки. Поред тога политичару се допадала и главна тема филма „Звуци музике“ из 1965. године. Композицију је написао Ричард Роџерс, а текст Оскар Хамерштејн II.

Сергеј Лавров

Министар спољних послова Русије је својевремено написао химну Московског државног института међународних односа (МГИМО). Он је признао да у тренутку стварања композиције није желео да конкурише првој химни универзитета „Стара кућа поред реке Москва“.
Лавров је издвојио Владимира Висоцког као омиљеног певача, а омиљени жанрови су му фолк и џез. Министар је навео да му се допада и музика саксофонисте Игора Бутмана, као и британске групе „Битлси“ и Френка Синатре.

Јосиф Стаљин

Стаљин је волео грузинску лирску песму „Сулико“, за коју су музику и текст написали Варинка и Акакиј Церетели. Песма је погодна за дружења и повремено ју је слушао и совјетски лидер приликом окупљања на викендици.

Владимир Зеленски и Петар Порошенко

Садашњи и бивши председници Украјине нису имали исти укус у музици. На каналу „НВ Украјина“ су 2019. године питали кандидате на позицију председника коју музику воле. Зеленски је одговорио да му се допадају песме британске певачице Адел, а Порошенко је сматрао да је прави хит марш нове украјинске војске.

Емануел Макрон

Француски председник воли класичну музику. Његов омиљени певач Шарл Азнавур је према „Тајму“ и „Си-Ен-Ену“ признат као најбољи музичар XX века. Према информацијама из отворених извора, Макрону се допада и музика рок музичара Џона Холидеја и Леа Фереа.

Елизабета II

Рођаци британске монархиње су својевремено саставили омиљену плејлисту Елизабете II за филм „Наша краљица: 90 музичких година“. На списку омиљених песама су „Cheek to Cheek“ коју пева Фред Астер „The White Cliffs Of Dover“ Вере Лин, као и песма „Anything You Can Do (Annie Get Your Gun)“ Долорес Греј и Била Џонсона. Краљици се такође допада религиозна музика, као и мјузикли.

Ангела Меркел

Немачка канцеларка је изјавила да је као млада волела да слуша музику група „Битлс“ и „Ролингстонс“. Њој се допадају и песме као што је песма „Je t'aime“ Ларе Фабијан и „Bridge over Troubled Water“ дуета Сајмон и Гарфанкел.
Обала реке Москве испод зидина Кремља - Sputnik Србија
Русија
1 Мај, 23:01
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала