Пашињан упозорава: Баку жели да испровоцира нови војни сукоб у Карабаху

© AP Photo / Abbas AtilayКонвој азербејџанске војске
Конвој азербејџанске војске - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2021
Пратите нас
Вршилац дужности премијера Јерменије Никол Пашињан саопштио је да Баку намерава да изазове нове војне сукобе у Нагорно-Карабаху и на граници са Јерменијом.
„Јерменија је спремна за наставак преговора о Карабаху, али Азербејџан никако није одреаговао на ту спремност и према информацијама од незваничних извора Азербејџан намерава да изазове нове војне сукобе у Арцаху (Нагорно-Карабах) и на јерменско-азербејџанској граници“, рекао је Пашињан након састанка са шефом Европског савета Шарлом Мишелом.
Шеф Европског савета Шарл Мишел - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Где је била Европа док се водио рат у Карабаху: Мишел у Јеревану дочекан узвицима „срамота“
Према његовим речима, те намере су се манифестовале погоршањем ситуације на Нахичеванском делу јерменско-азербејџанске границе. Пашињан је додао да инциденти не дозвољавају да се започне процес делимитације и демаркације границе и оптужио је Баку за кршење споразума који се тичу враћања лица које у Јерменији сматрају заробљеницима.
Поред тога, према речима Пашињана, упркос трилатералној изјави од 9. новембра 2020. године којом је предвиђено отварање свих саобраћајних и економских инфраструктура, Баку одбија да обезбеди Јерменији коридор за железницу Јерменија-Грузија-Азербејџан.
Он је нагласио да се након сукоба у Нагорно-Карабаху у том региону формирала нова реалност, „али примена силе не може решити карабашки конфликт, а решавање ситуације је могуће само преговорима у формату Минске групе ОЕБС-а“.

Сукоб у Нагорно-Карабаху

Подсетимо, након сукоба који се разбуктао између Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху крајем септембра прошле године, договор о прекиду ватре уз посредовање Русије, Азербејџана и Јерменије постигнут је 10. новембра. Према овом споразуму, један део региона прешао је под контролу Азербејџана, стране су се договориле да ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.
Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да у потпуности прекину ватру и размене заробљенике и тела погинулих. Јереван је такође предао Бакуу Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон. Осим тога, у региону су стационирани руски мировњаци.
Прочитајте још:
Русија: Западне земље покушавају да изазову нови сукоб у Карабаху
Азербејџан поручује Јерменији: Схватите – наставићемо да јачамо војну моћ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала