Враћа се пређашњи сјај сиријског Алепа: Почела обнова најстарије пијаце на свету /фото/

© Wikipedia / Anas AУнеско је Стари град Алепа прогласио спомеником светске баштине и због чувеног Базара. Дужина наткривених трговачких улица на пијаци износи чак 30 километара.
Унеско је Стари град Алепа прогласио спомеником светске баштине и због чувеног Базара. Дужина наткривених трговачких улица на пијаци износи чак 30 километара. - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Древном сиријском Алепу враћа се пређашњи сјај – почела је обнова пијаце и читаве четврти Старог града – једног од најстаријих на свету.
С обзиром да је пијаца у Алепу пре рата представљала низ разгранатих улица и малих четврти, био је потребан велики акциони план. Обновом читавог блока старе пијаце бави се Сиријски фонд за развој заједно са владом провинције Алеп.
© Sputnik / KAREEM TEIBIУлаз у најстарију пијацу на свету у Алепу обновљену након рата у Сирији
Улаз у најстарију пијацу на свету у Алепу обновљену након рата у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Улаз у најстарију пијацу на свету у Алепу обновљену након рата у Сирији
Главни симбол четврти је велика фонтана у центру дворишта старе школе „Саиф ал-Даула Хамдани“. Међу првима је рестаурирана и покренута као симбол обнове некадашњег величанственог изгледа Старог града и његовог базара. Пројектом рестаурације историјског подручја баве се сиријске архитекте.
© Sputnik / KAREEM TEIBIФонтана на најстаријој пијаци на свету у сиријском Алепу
Фонтана на најстаријој пијаци на свету у сиријском Алепу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Фонтана на најстаријој пијаци на свету у сиријском Алепу

Велики пројекат 

Како би био направљен детаљан и веома прецизан план обнове пијаце и четврти, у Алепу је организован тродневни форум.
У супротном, можда једноставно не би било квалитетне рестаурације најстаријег и највећег базара на свету који је уврштен у Унескову листу светске баштине.
Форум је окупио истраживаче и стручњаке, као и занатлије и трговце који су радили на пијаци пре рата. У дискусијама су учествовали представници Унеска и других међународних организација који су спремни да помогну у реализацији пројекта обнове великог рејона.
© Sputnik / KAREEM TEIBIФорум на најстаријој пијаци на свету у сиријском Алепу
Форум на најстаријој пијаци на свету у сиријском Алепу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Форум на најстаријој пијаци на свету у сиријском Алепу
С тим у вези, шеф провинције Алеп Хусеин Диаб изјавио је на отварању форума да главна заслуга у непрекидном процесу обнове града припада грађанима који не желе само да се врате предратном животу благостања, већ и активно доприносе томе.

План

Градоначелник Алепа и инжењер Мад Медлажи детаљно је објаснио да разрађене смернице садрже временске рокове за обнову сваке улице, уличице и куће. Штавише, документ ће обухватити све аспекте који се односе на стамбени развој кућа или развој инфраструктуре у четвртима.
Сиријски град Алеп - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2020
У шта су терористи претворили најелитније насеље у Алепу /видео/
Са своје стране, члан Извршне канцеларије Савета мухафазе Алепа, шеф одељења за туризам и културу провинције Зикра Хаџар у интервјуу за Спутњик рекла је да „циљ пројекта, пре свега, није толико обнова споменика сиријске архитектуре и националне својине, колико јединство сиријског народа и вере у себе“.
Према њеним речима, општина је већ урадила много посла на обнови базара ─ вратила је право на радна места и радње претходним власницима, пружила им је могућност да почну са радом одмах након рестаурације трговинских објеката.
© Sputnik / KAREEM TEIBIЗграда на најстаријој пијаци на свету у Алепу разрушена током рата у Сирији
Зграда на најстаријој пијаци на свету у Алепу разрушена током рата у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Зграда на најстаријој пијаци на свету у Алепу разрушена током рата у Сирији
Међутим, како каже, за грађевине попут радионица, средњевековних кула и зидова потребна је помоћ стручњака међународног нивоа. Управо смо зато замолили Унеско за помоћ у рестаурацији таквих објеката, додала је сиријска чиновница.
План садржи детаљан опис 37 сектора старе пијаце и готово 1.100 малопродајних објеката. Наведено је у каквом су стању, као и природа оштећења и неопходне фазе рестаурације. У том документу ће бити направљена стратегија за развој пијаце и оближње стамбене четврти.
Истовремено, шеф техничког одбора пројекта за обнову Старог града Тасим Касмо рекао је за Спутњик шта још сада треба предузети како би била започета потпуна обнова не само пијаце у Алепу, већ и целокупне културне баштине у Сирији. Како каже, потребно је упоредити нове планове са архивским цртежима базара, унети потребне измене у контролу изградње како би рестаурација задовољила међународне стандарде, као и ажурирати и ојачати законе о заштити споменика културног наслеђа у Сирији.
Оружани сукоб у Сирији траје од 2011. године. Град Алеп ослобођен је 2016. године. Током рата био је веома оштећен, многе зграде и знаменитости уништене су или оштећене. Алеп је био индустријски центар Сирије, али због војних сукоба већина предузећа је престала са радом.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала