Време је да Америка чује вапаје и погледа ка Европи

© AFP 2022 / ETHAN MILLERГрег Попович – селектор кошаркашке репрезентације САД
Грег Попович – селектор кошаркашке репрезентације САД - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„У НБА је лакше поентирати него у Европи“, рекао је Лука Дончић у фебруару 2019. године и изазвао бурне реакције америчке јавности. Две и по године касније исти аудиторијум схватио је да је Лука био у праву, о чему је, између осталог, у интервјуу за Спутњик причао и прослављени српски кошаркаш Игор Ракочевић.
„У Европи терени су мањи и постоји правило три секунде у рекету. Дефинитивно је овде лакше постизати поене“, додао је Дончић за шпански Мувистар током прве сезоне у најјачој кошаркашкој лиги на свету.
Репрезентативац Словеније један је од ретких кошаркаша који је прво играо на елитном нивоу у Европи, а потом и у НБА, те када каже да је нешто лакше или теже у Европи у односу на Америку – људи би требало да слушају.
То иде мало теже у Сједињеним Америчким Државама јер већина, а ту се не мисли на НБА тимове, већ искључиво на навијаче које не прате дешавања у Европи, и даље гледа на Стари континент као на подручје где се игра „аматерска кошарка“ у поређењу на НБА.
Гледано из угла тих људи сасвим је очекивано што су изјаву Дончића схватили на погрешан начин, али дешавања у последњих неколико месеци, а поготово недеља натерала су и такве навијаче да се преиспитају.
На то су највише утицале лоше одлуке НБА арбитара, као и мучење „Дрим тимау припремним утакмицама за Олимпијске игре.
Америка Нигерија - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
Неочекивани шамар за „лудог Србина“ и „дрим-тим“ /видео/
Почнимо прво од суђења у најјачој кошаркашкој лиги на свету.
Јасно је да у НБА лиги апсолутну предност има кошаркаш са лоптом – и тако и треба да буде.
Фаворизује се нападач јер је кошарка пре свега забава, те навијачи желе атрактивне потезе, велики број поена. И, то је сасвим у реду, али оно што није, јесте претеривање, намерно изнуђивање контаката, „бацање“ у дефанзивца да би се изнудио фаул...

„Критеријум суђења се у последњих десетак година до те мере ублажио да је то сада већ постало претерано. Може да се суди фаул на обичан додир руком, пре је то било незамисливо, погледајте утакмице у документарцу Мајкла Џордана, шта је он као најбољи кошаркаш морао да пролази и истрпи да би дао кош“, рекао је Игор Ракочевић за Спутњик.

Претходних сезона Џејмс Харден је до те мере усавршио изнуђивање фаула за три поена, да су арбитри једно време све судили као фаул за три бацања. Исто су почели да користе и други кошаркаши, те је НБА нашла решење – критеријум ће остати исти, али кошаркаш неће добијати три слободна.
Решење није најбоље, али макар је на неки начин спречено скрнављење кошарке.
Кошаркаши су јако иновативни, те су од ове сезоне нашли нови начин да од арбитара добију фаул. Било је тога и раније, али утисак је да се ове највише користило, такозвано, „бацање“ нападача у одбрамбеног играча, поготово ако му је овај за леђима.
Треј Јанг, кошаркаш Атланте Хокс, у једном тренутку сезоне шутирао је више од десет бацања по утакмици само на основу изнуђивања „непостојећих“ фаулова.
Овде је јако важно напоменути да су кошаркаши ти који су најмање криви, пре свега су паметни јер виде шта пролази и логично је да ће користити то као оружје ако већ арбитри имају такав критеријум.
Кривица је искључиво на судијама. Односно на људима који су на позицијама изнад арбитара и који на семинарима и састанцима говоре шта треба да санкционишу, а шта не.

„Американци су паметни у том смислу, направили су правила на тај начин да се офанзивни таленат испољи, да би игра била атрактивнија, да би људи заволели кошарку и да лакше нађу своје идоле. У НБА никоме није у интересу да неки дефанзивац по целом терену гура, чупа, вуче за дрес штипа и спусти играча на 'два' поена“, рекао је Ракочевић.

Лепо објашњено, али, баш као што каже Ракочевић, критеријум је толико ублажен у последњих неколико година да су неке утакмице постале негледљиве.
НБА је лига која слуша јавност, те је овог лета саопштено да се од следеће сезоне мењају правила, иста ова која су Треју Јангу и Џејмсу Хардену доносила прегршт бацања.
„Од наредне сезоне неће се више свирати фаул дефанзивцу када се шутер под неприродним углом 'унесе' у њега или кад испружи ногу под неприродним углом. Свираће се фаул у нападу или се неће ништа свирати. Такође, неће се више свирати фаул одбране када нападач директно иде у дефанзивца и онда избаци лопту ка кошу, како би изнудио два бацања“, саопштила је НБА.
До промена ће доћи, али да ли ће доћи до неких радикалних корекција – тешко.
„Американци су невероватно напредни у односу на остатак света, у маркетингу, у финансијама и тако и у спорту у том погледу. Сама правила игре у НБА су установљена и усмерена на начин да фаворизују нападача“, каже Ракочевић.
„Шта то значи? То значи да постоји правило дефанзивне три секунде где центру као што је некада био Јао Минг, који има 230 и који када подигне руке не можеш да даш кош, није дозвољено да стоји у рекету, уколико његов играч није ту. Ако његов чувар оде на линију за три поена, Минг мора да буде близу њега, последица тога је да се отвара рекет и бекови који пробијају имају простора да направе леп потез. У европској кошарци можеш да имаш центра као што је наш Боби Марјановић који стане у рекет и скоро је па немогуће дати кош преко њега“, додао је.
Ракочевић је овде као пример искористио правило три секунде у рекету, баш као и Лука Дончић када је причао о томе да је лакше постизати поене у НБА него у Европи.
Сада долазимо до другог дела приче – селекције Сједињених Америчких Држава и суђењу по ФИБА правилима.
Привикавање са НБА на ФИБА правила није лако ако сте кошаркаш у Америци. Иако се ради о истом спорту, правило поласка у дриблинг разликује се у односу на Европу, ту су и поменуте дефанзивне три секунде, а и ФИБА арбитри немају исти критеријум као и НБА колеге.
„Правила су тако направљена, у пријему лопте у НБА је дозвољено да се направи корак, па чак и два пре него што спусти лопту на терен. То даје брзим кошаркашима предност“, каже Ракочевић за Спутњик.
Ово је један од већих проблема за Американце, што показује и недавни видео где Турчин Џан Коркмаз објашњава Зеку Лавину како да пође у дриблинг.
Али, научиће то лако амерички кошаркаши, прилагодиће се ФИБА правилима, али треба се изборити са ФИБА судијама којима не пада на памет да суде фаул за неке контакте које би НБА арбитри с лакоћом судили.
Један од најгласнијих на друштвеној мрежи Твитер био је НБА играч Џеред Дадли који је био сагласан на коментар навијача да челни људи најјаче кошаркашке лиге на свету морају да имплементирају нека правила из Европе.
„ФИБА правила су савршена. Мање времена, мање гледања снимака, чвршћа игра. Утакмица траје мање од два сата. Само када би НБА могла да схвати то“, гласио је један коментар, на шта се Дадли надовезао:
„Потпуно сагласан. НБА би требало да примени нека од ових правила. Кошаркаши превише манипулише истим“.
Замислите колико се лоше примењују правила у НБА када људи називају ФИБА савршеном. Без потцењивања Међународне кошаркашке федерације, али и она је у прошлости имала многе превиде.
„Што се тиче ФИБА судија било је периода када је био забрањен ролинг, судили су се одмах кораци. Иако је то наскок из два контакта, било је огромних превида и на ужасну штету кошарку и на штету играча у Европи. Ма колико се ми играчи бунили, постојало је то правило“, сећа се Ракочевић овог катастрофалног периода када су арбитри широм Европе судили кораке за нешто што нису кораци.
„Хвала Богу то је укинуто и ролинг је дозвољен“, додаје прослављени српски кошаркаш.
Вратимо се још мало на НБА правила.
„Кошаркаши су паметни, користе предности урушеног система. Морају да престану да буду награђивани од судија, тада ће бити крај манипулацијама“, гласио је коментар на који се надовезао Дадли:
„Говорим судијама то све време. Немојте да судите фаул иако је то можда 'званично' фаул. Кошаркаши ће бити љути и онда се прилагодите. Судије слушају надређене, лигу, тако да реформа мора да крене од врха“, написао је искусни НБА кошаркаш.
Игор Ракочевић има просто решење за овај проблем.
„Ја да се питам узео бих десет или 15 најбољих играча из Европе и НБА, да се направи састанак и да се каже: 'Изволите момци, ви знате најбоље, направите правила'. То би било најбоље. Ако судија није био професионални кошаркаш, није играо... Може да буде одличан, али је много теже“, каже бивши најбољи стрелац Евролиге.
Американци су се мучили у припремним утакмицама и резултат је два пораза и победа. Неуспеси су дошли после утакмица са Нигеријом и Аустралијом, и то је било први пут да су играчи „Дрим тима“ доживели два узастопна пораза у припремним мечевима откако у екипи играју НБА кошаркаши (1992).
Амерички новинари убрзо су објавили чланке у којима су писали како се НБА играчи муче са ФИБА судијама.
„Током утакмице кошаркаши, почев од Џејсона Тејтума преко Бредлија Била, гледали су љутито ка арбитрима јер нису добијали фауле које су навикли – за сам додир“, написао је Крис Хејнс са „Јаху Спортса“.
ФИБА судије и правила Међународне кошаркашке федерације натерале су просечне Американце да гледају мало ван шаблона, што је велика победа европске кошарке.
„То што ФИБА арбитри не рамишљају ни секунду да досуде фаул након што се нападач унесе у дефанзивца је дашак свежег ветра“, написао је новинар и гуру друштвених мрежа Роб Перез.
Такође и изјава Луке Дончића, да је лакше постизати поене у НБА, сада јоше више добија на значаја, а са истом је сагласан и Игор Ракочевић који истиче да о томе прича читаве каријере.
„Дефинитивно је лакше тамо дати кош, ако добијеш прилику и минутажу“, казао је прослављени српски кошаркаш.
Европа је дуго гледала у америчко двориште како би унапредила игру, и још гледа, али време је да се и Американци мало осврну и послушају народ.
Уосталом, нема ништа лоше у „крађи“ оваквих ствари, о томе је ових дана причао селектор Америке Грег Попович који је признао да је многе ствари покупио од Жељка Обрадовића и Душана Ивковића.
„У свету постоји велики број паметних људи, а ја нисам толико добар у иновацијама. Ја сам посматрач. Узимамо мало од једних, мало од других. Обрадовић и Ивковић, као и многи други, су људи од којих је добро красти јер су прилично паметни“.
Да ли је време да НБА нешто украде од ФИБА? Утисак је да јесте.
„Луди Србин“ признао: Тако је, „крао“ сам од Жељка и Дуде /видео/
Нови дебакл Американаца пред Токио! /видео/
Паника у „Дрим тиму“ пред одлазак у Токио – отказан меч са Аустралијом!
Марко Кешељ гост у Миљановом корнеру - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
„Миљанов корнер“ – Марко Кешељ: Саградићемо фабрику за Србе на Косову
Вивек Ранадив, власник Сакраменто Кингса - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Дивац је морао да ради са незналицом, навијачи га моле да не повуче нови погубан потез
Стручни штаб америчке репрезентације, Грег Попович и Стив Кер, после пораза од Србије у мечу разигравања од петог до осмог места - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Олимпијске игре у Токију
Паника у „Дрим тиму“ пред одлазак у Токио – отказан меч са Аустралијом!
Чонси Билапс и Нил Олшеј – Портланд - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
„Ово је патетично“ – бура у Америци јер новинар није добио одговор на питање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала