- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Док анђели спавају: Проф. др Душан Станојевић - Краљ операционе сале породио 30.000 жена /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Академик проф. др Сава Перовић отворио ми је „врата“ света и врло сам поносан на то што ме је изабрао да будем члан његовог тима за промену пола. Много тога смо касније радили заједно, а ја сам почео да се бавим неким стварима из урологије захваљујући њему, каже велики стручњак, „краљ операционе сале“, проф. др Душан Станојевић.
Специјалиста гинекологије и акушерства, водећи лекар у области гинеколошке хирургије у нашој земљи, био је гост емисије „Док анђели спавају“, а са Марином Рајевић Савић разговарао је о свом детињству, каријери и људима који су обележили његов живот.

Краљ операционе сале

Како каже, у својој каријери обавио је између двадесет и тридесет хиљада операција и породио око 30.000 жена. Испричао је и како је заслужио незваничну, али ласкаву титулу „краља операционе сале“.

„Осим неких диплома Гинеколошке секције Српског лекарског друштва никада ни једно признање шире друштвене заједнице нисам добио. Међутим, добио сам једно необично признање које и дан данас држим урамљено у стану. Наиме, био сам годину дана управник гинекологије у болници „Драгиша Мишовић“ и тамо смо у новом инструментаријуму добили један мали инструмент који ми хирурзи у жаргону зовемо „краљица“, који служи за придржавање ткива. Када сам се вратио на клинику „Народни фронт“, особље операционе сале у „Драгиши Мишовићу“ послало ми је ту „краљицу“ са поруком – „Доктору Душку Станојевићу, краљу операционе сале, поклањамо ову „краљицу“ која овде без њега више нема смисла. То је за мене најлепше признање“, прича др Станојевић.

О Вуку Бојовићу, путовањима и поезији

Заљубљеник у своју професију, природу и животиње, у емисији је говорио и о људима који су, сваки на свој начин, утицали на његов живот. Један од њих је чувени директор Београдског зоолошког врта, покојни Вук Бојовић, са којим га је, каже, одмах спојила љубав према поезији.
Иако није претерано волео школску лектиру, читање и рецитовање поезије се госту емисије „Док анђели спавају“ јако допадало. Међутим, у време док је био гимназијац и студент људи, како каже, за то нису имали много слуха.
„Тек када сам се, много година касније, упознао са Вуком Бојовићем, схватио сам да он зна јако много песама напамет. Питао ме је да ли ја знам неку песму, а ја сам одговорио да знам, али да први пут срећем човека који зна толико песама колико нико на свету не зна. Нас двојица смо касније често путовали заједно и сећам се да смо се једне ноћи враћали из Бјељине, а новинар Илустроване политике Јово Антонијевић је из касете Вуковог аутомобила извадио неку подебелу антологију песама и насумице отварао стране и почињао да чита песме. Вук их је све завршавао, све их је знао напамет“, сећа се др Станојевић.
Др Станојевић рођен је у Ивањици, а дипломирао је на Медицинском факултету у Београду, где је 1986. постао асистент, а касније и редовни професор. Дуги низ година био је начелник породилишта у ГАК Народни фронт, а од 2006. до 2013. године и директор ове клинике. У својој каријери обавио је између двадесет и тридесет хиљада операција и породио око 30.000 жена. Објавио је више радова у домаћим и страним часописима и учествовао у писању бројних домаћих и страних уџбеника из гинекологије и акушерства.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала