Инспектори утврдили: Антигенске тестове обављале лабораторије које нису за то овлашћене

© Sputnik / Михаил Киреев / Уђи у базу фотографијаЛабараторија
Лабараторија - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Пратите нас
Здравствени инспектори контролом рада утврдили су да антигенске тестове обављају и многе лабораторије и здравствене установе које за то нису овашћене, због чега им је изречена забрана обављања тестирања, а поднете су и прекршајне пријаве.
У саопштењу министарства здравља наводи се да је контрола обављена од 5. до 9. јула у 11 установа, те да је установљено да се антигенски тестови раде у једној поликлиници, која није регистрована за област микробиологије, затим у специјалистичкој лекарској ординацији чија је област пнеумофтизологија, у шест биохемијских лабораторија, те у три амбуланте за здравствену негу.
Министарство је у саопштењу подсетило да је изменама и допунама Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ЦОВИД-19 са применом од 16.12.2020. године прописано да се "детекција САРС-ЦоВ-2 антигена у узорцима назофарингеалног бриса врши у свим микробиолошким лабораторијама у јавној и приватној својини, према условима и у складу са инструкцијом завода за јавно здравље".
Такође, законом је регулисано да су о резултатима тестирања и детекције установе и лабораторије дужне да свакодневно извештавају надлежни завод за јавно здравље.
Министарство наводи да је ванредни инспекцијски надзор обављен и због све чешћих случајева обављања разних процедура “антиејџ” медицине у козметичким салонима и другим привредним субјектима без дозволе.
Надзор је обављен од 5. маја до 23. јуна у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, контролисан је рад у 48 објеката, изречено је 12 мера забране обављања здравствене делатности, односно забране огласаавања медицинских услуга и поднете су прекршајне пријаве оснивачима и одговорним лицима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала