Креатор познате криптовалуте се обрушио на „хиперкапиталистичку технологију“

© Depositphotos.com / ScharfsinnЧовек држи телефон са приказивањем курса биткоина
Човек држи телефон са приказивањем курса биткоина - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Пратите нас
Један од креатора доџкоина Џексон Палмер изјавио је да након година проучавања, верује да су криптовалуте инхерентно десничарска, хиперкапиталистичка технологија израђена да би повећала богатство својих заговорника кроз комбинацију избегавања пореза, мањег регулаторног надзора и вештачке присилне оскудице.
Палмер и његов колега Били Маркус креирали су 2013. године доџкоин из шале као одговор на раст вредности разних криптовалута и алткоина, по њиховом мишљењу безвредних.
Сатиричним приступом доџкоину хтели су да се том тренду пре свега наругају, о чему сведочи и чињеница да се Маркус за потребе криптосвета понекад представља и као Шибетоши Накамото, наглашавајући да је доџкоин пре свега „мим криптовалута“ без икакве вредности, осим шпекулативне.
Палмер је овог пута дошао у центар пажње својим објавама на Твитеру, у којима се критички директно и снажно обрушио на цели свет криптовалута.

Велики се богате на рачун малих

Поручио је, пре свега, да се неће више бавити криптовалутама нити ће објављивати ишта о њима, а у подужем низу је објаснио и своје ставове о њима.
„Након година проучавања, сада верујем да су криптовалуте инхерентно десничарска, хиперкапиталистичка технологија израђена да би повећала богатство својих заговорника кроз комбинацију избегавања пореза, мањег регулаторног надзора и вештачке присилне оскудице“, започиње он.
Палмер наставља: „Иако се тврди да је децентрализована, индустрија криптовалута под контролом је моћног картела богатих ликова који су, с временом, еволуирали и претворили се у исте оне институције и повезани су с истим централизованим финансијским системом који су намеравали да замене.“
Биткоин - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Изненадна смрт биткоин милијардера могла би да уздрма крипто тржиште
Према њему, криптоиндустрија искоришћава сумњиве пословне везе, купује инфлуенсере и медије, те перпетуира култ брзог богаћења, а све је дизајнирано тако да извуче још новца од финансијски очајних и наивних улагача. Они на врху профитирају од малих и рањивих играча, и то је од почетка готово једини циљ криптовалута.
Оне, каже Палмер, искоришћавају најгори део данашњег капиталистичког система (корупцију, преваре и неједнакост), а технички онемогућавају надзор, регулативу и опорезивање који би могли штитити просечну особу. Мали улагачи за све су „сами криви“, а велики који манипулишу тржиштем испадају „генији“.

Немогуће је о томе расправљати

Свака критика овог света повлачи за собом реакцију великих играча који контролишу тржиште и њихових клијената који се надају постати милијардери – па је свака јавна дебата у доброј вери немогућа, преноси портал Баг.
Због свих ових разлога Палмер је одлучио да се не бави криптовалутама, нити да губи енергију на дискусије. То препушта онима који имају снаге за то, те поручује како „нове технологије могу учинити свет бољим местом, али не када су одвојене од својих темељних политика или последица за друштво“.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала