Либерланд – „држава“ између Србије и Хрватске има 700.000 људи и гради мегаструктуру

© Фото : Званични сајт ЛиберлендаЛиберланд лежи на обалама Дунава, између Бачког Моноштора и Змајевца. Основана на ничијој земљи, коју у оквиру разграничења нису тражиле ни Србија, ни Хрватска.
Либерланд лежи на обалама Дунава, између Бачког Моноштора и Змајевца. Основана на ничијој земљи, коју у оквиру разграничења нису тражиле ни Србија, ни Хрватска. - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Пратите нас
Када је Вилт Једличка 2015. прогласио независну државу Либерланд на острву "између" Србије и Хрватске све је деловало као шала.
Данас, како каже оснивач и председник Либерланда за Б92, ова микронација која заузима седам километара квадратних на острву Горња Сига на Дунаву, има 700.000 Либерланђана и "владу у егзилу".
"Оснивање државе" на територији за коју и даље није најјасније припада ли Србији или Хрватској није могло да прође без реакција из ове две земље.
Министарство спољних послова Србије је још те 2015. саопштило да "нова држава" није формирана на територији Републике Србије, додајући да то сматрају "неозбиљним поступком који не треба ни коментарисати".
Поред тога, Једличка наводи да са Србијом имају "врло гостољубиво пословно искуство".
Истовремено, каже да имају проблем са Европском унијом и Хрватском.
"Срећна је околност да ниједна суседна држава не претендује на малу територију државе Либерланд. Тренутно имамо само пограничне препреке са Хрватском и Европском унијом, док не уредимо наше граничне прелазе, и обезбедимо границе (што они сада чине за нас). Наша влада 'у егзилу', или боље рећи влада у расејању, по свету, ради пожртвовано на томе да се живот на острву несметано обавља, односно у циљу наставка реализације нашег пројекта и за добробит целог региона, и Хрватске и Србије. Са Србијом имамо врло гостољубиво пословно искуство и ту сада обављамо највећи део активности", додаје Једличка.

А шта је уопште Либерланд?

Вилт Једличка објашњава и како заправо функционише Либерланд, односно колико људи се изјашњава као њени становници.
"Имамо 700.000 људи из целог света који су се изјаснили као Либерланђани, који подржавају Владу Либерланда, и који покушавају да стекну држављанство и да добију дозволу за насељавање своје 'матичне' територије. Тренутно се за безбедност брину волонтери Либерланда, живећи повремено на острву 'Либертy'", каже он.
Једличка додаје да је Либерланд парламентарна република коју ће, после првих избора, водити Конгрес и Сенат.

"Наша је жеља да будемо прва држава која ће бити управљана кроз транспарентни децентрализовани систем (blockchain технологија). Тренутно, владу Либерланда представља председник и његов кабинет, који су задужени да у овој фази, транзиционој, приведу крају послове припреме за прве демократске изборе", истиче он.

Циљ нам је да изградимо државу са врло ограниченим државним апаратом који ће водити рачуна само о сигурности, правди и дипломатији, а остатак ће препустити приватном сектору. Добро знамо да ова стратегија дугорочно доводи до највећег напретка. Учимо од земаља попут Сингапура, Лихтенштајна и Хонгконга", додаје.
Лидер Либерланда тврди да је та земља постаје јако атрактивна дестинација за улагање, и то за инвеститоре широм света. Једличка каже да користе знања других градова и држава.
"Либерланд постаје најпожељнија јурисдикција у региону и свету. Инсвеститори долазе из целог света. Либерланд је толико популаран међу пословним људима и инвеститорима, јер је наш циљ изградња 'најпословније' нације", појашњава он.

"Паралелна држава/полис"

Недавно је та "најпословнија нација" организовала архитектонско такмичење како би добили решење за мегаструктуру коју би градили на "својој" територији.
Најављено је да су у плану капиталне инвестиције од чак 140 милиона евра.
Међутим, Једличка наводи да је то "основни капитал", те да се очекује још новца.
"Наведени износ представља основни капитал који је потребан за основну инфраструктуру Либерланда која би нас повезала са другим државама и осигурала наше границе. Тај основни капитал смо успешно обезбедили. Ми очекујемо преко милијарду долара као укупну суму коју су е-грађани обећали приликом уписивања у матичну службу Либерланда за добијање држављанства", истиче он.
Једличка објашњава да би коначан урбанистички дизајн требало да буде готов до септембра 2021. године.
"Када наш урбанистички план прихвате инвеститори и када склопимо уговоре о сарадњи са суседним државама, започећемо прве радове", каже.
Једличка, говорећи о мегаструктури која би требало да буде изграђена, наводи да је прихваћено решење италијанског архитекте.
"Други круг архитектонског такмичења, освојио је својим радом италијански архитека Серђо Бјанћи. Он је показао да се Либерланд води високим еколошким стандардима и да негује иновативна артхитектонска решења. Ова два такмичења служе као инспирација за коначно архитектонско решење, које ће потписати чувена архитектонска кућа Захе Хадид. Њихов урбанистички дизајн послужиће као иницијални план изградње. То ће нам такође послужити да прво изградимо државу Либерланд у виртуелној стварности ('паралелна држава/полис'), пре него што почнемо изградњу на нашој територији", додао је председник Либерланда.
Како се наводи у опису пројекта, структура би требало да има геотермално грејање, а користиће и водену снагу Дунава, те ће путем хидроелектране генерисати енергију неопходну за функционисање те грађевине.
За прво време је планирана електрана снаге од једног мегавата, а у плану је да се у годинама унапред повећана и на 90 МW.
Према плану, ова грађевина би до 2025. године требало да има популацију од 25.000 људи у првој фази, а до 2065. тај број би требало да порасте на 159.300.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала