Вулин: Српски свет ће се ујединити без насиља

© Sputnik / Лола Ђорђевић Александар Вулин
Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2021
Пратите нас
За мене је српски свет јединствена држава, уједињење, али мирним путем, без иједног испаљеног метка, изјавио је вечерас председник Покрета социјалиста (ПС) и министар унутрашњих послова Александар Вулин.
„Видите, у Немачкој није непроменљиво стање. Ко би се заклео после Другог светског рата да ће се Немачка ујединити, а ујединила се. Полако, да не журимо. Гарантујем само једну ствар, мирним путем. Без иједне тешке речи“, рекао је Вулин гостујући у емисију „Хит твит“ на ТВ Пинк.
Додао је да ћемо разумети да је начин да сачувамо мир на Балкану да свако зна где су му границе, где ће да живи и како ће да живи.
На примедбу водитељке да ЕУ не гледа благонаклоно на „уједињени српски свет“, Вулин је упитао да ли се ради о ЕУ која благонаклоно гледа на велику Албанију.
Додао је да велика већина грађана јесте за ЕУ и да поштује тај став, али да не мора да га подржи сваки пут.
„Знате, живели су Срби и у Отоманском царству сви заједно, неко време су живели и у Аустро-угарској, живели су и у Трећем рајху неколико година, али није ствар у томе да живимо сви заједно, него да живимо у својим границама и на начин како ми мислимо да треба да живимо, и понављам мирно, без иједног испаљеног метка“, рекао је Вулин.
Нагласио је да је убеђен да ће се уједињење десити без икаквог насиља.
„Колико ће трајати, не знам, али знам да најпре морамо да постанемо јединствени у политичком смислу, да морамо да се окрећемо Београду, и да оне одлуке које одлучују о нашем постојању морају бити донете у Београду“, навео је Вулин.
Истакао је да су у две Југослaвије Срби ушли без политичке партије и без представника, а да сви остали нису направили ту грешку, од Хрватске сељачке странке па до хрватских комуниста на челу са Јосипом Брозом Титом.
„СНС и Александар Вучић су једина политичка организација који имају неспорни политички ауторитет где год да Срби живе. Зашто да изгубимо ту способност да комуницирамо о битним стварима на јединствен начин“, упитао је Вулин.
Подсетио је „да у Бујановцу и Прешеву, кад треба да формирању локалну власт, оду у Тирану“.
„Тој Европи о којој причате, то је у раду, а Срби не смеју да причају ни о Републици Српској. Ја не смем да тражим да најутицајнији и највољенији политичар међу Србима Александар Вучић буде председник свих Срба“, рекао је Вулин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала