Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија, 1920
Олимпијске игре у Токију
Кошарка, тенис, одбојка, ватерполо... Србија на Олимпијским играма у Токију има 86 представника – ко су они, када наступају и шта се од њих очекује сазнајте уз Спутњик спорт.

Ђоковић: Превагнуо је патриотизам

© AFP 2023 / DAVID GRAYНовак Ђоковић љуби грб Србије током АТП купа 2021.
Новак Ђоковић љуби грб Србије током АТП купа 2021. - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић казао је да жели златну медаљу на Олимпијским играма у Токију и да годину крунише тријумфом на УС опену у Њујорку.
Ђоковић је у интервјуу агенцији МИНА истакао да је у одлуци да ли или не наступити у Токију – „превагнуо патриотизам”.
„Осећај када представљаш своју државу на највећој смотри у историји спорта је незаменљив. Олимпијске игре су нешто посебно”, истакао је Ђоковић.
Говорећи о боравку и припремама у Црној Гори, казао је да је то његова држава и његов народ, наводећи да је у ризорту имао одличне услове за тренинг, са теренима урађеним по светским стандардима.
„Осећам се као код куће. Читаво своје детињство, поготово на летњим распустима, провео сам у Црној Гори. Више сам проводио времена на отвореном мору, на Светом Стефану и Будви, а сада сам се заљубио у Бококоторски залив. Ту смо са неким пријатељима, дошао сам са супругом и децом. Они су базирани неко време и остаће овде, док будем боравио на Олимпијским играма у Токију”, рекао је Ђоковић.
Он је најавио да ће се поново вратити у Црну Гору пред америчку сезону.
„Све је лепше кад причаш свој језик. Имам одличне услове за тренинг у Портонови ризорту, изашли су ми у сусрет. Јанко Типсаревић, који има сарадњу са тим ризортом, нахвалио ми је терене, који су урађени по светским стандардима и задовољили су све оно што ми је потребно за тренинг”, рекао је Ђоковић.
Он је навео да се осећа лепо, испуњено да је пун самопоуздања због победа које је нанизао у посљедњих неколико месеци.
„Надам се најбољем у Токију, идем на злато”, поручио је Ђоковић.
Коментаришући досадашњи ток сезоне, он је истакао да је она већ једнако успешна, као најуспешније сезоне, које је до сада имао у каријери.
„Освојити три Гренд слема је за мене био врхунац у тим најбољим сезонама 2011. и 2015. године. Ове године сам већ освојио прва три Гренд слем турнира. Остају УС Опен у Њујорку и Олимпијске игре. То су два највећа циља до краја сезоне. Као што рекох напорно јесте, али због низа победа које имам самоуверен сам и имам самопоуздања”, рекао је Ђоковић
Он је нагласио да је силно мотивисан и да има додатан подстрек да представи своју државу на најбољи могући начин.
„Циљ ми је да се докопам медаље, надамо се златне. Идем на златну медаљу, то није тајна. Онда ћу размишљати о Њујорку, да покушам да комплетирам све”, казао је Ђоковић.
Он је рекао да га не радује чињеница да ће играти пред празним трибинама, наводећи да су у Јапану на снази многе рестрикције због коронавируса.
Легенда хрватског спорта Бланка Влашић, коју сам недавно срео, рекла ми је да се у некој будућности људи неће сећати какви су услови били и да није било публике, него ко је освојио медаљу”, рекао је Ђоковић.
Он је казао да се радује наступима у Токију и да сматра да је донео праву одлуку.
„Пун сам инспирације да одиграм свој најбољи тенис и мотивисан да идем на највише одличје”, рекао је Ђоковић.
Освајач 20 Гренд слем титула казао је да прати резултате најбоље црногорске тенисерке Данке Ковинић и уопште тенисера из региона.
„Како да не, па они су сви наши. То тако гледам и радујем се сваком успеху. Ковинић је, ако се не варам, прије неколико месеци остварила свој највећи успех у каријери и она је сада већ устаљена играчица у првих 100 и иде ка првих 50 на свету. Желим јој све најбоље, надам се да ћемо и овде имати прилику да одиграмо неку партију”, казао је Ђоковић.
Водећи светски тенисер је, говорећи о будућност тениса на простору бивше Југославије, казао да је његов успех подстакао омладину да почне да се бави тим спортом.
„То је сјајно, али за успех у професионалном тенису, мушком и женском, зависи пуно од система који се постави. Тренутно га нема и није га било у последњих неколико деценија”, рекао је Ђоковић.
Он је навео да се нада да ће се то променити, јер морају да се укључе државни спортски органи и наравно тениски савези Србије и Црне Горе и свих осталих држава региона.
„Да се направи здрав амбијент и окружење које подстиче, инспирише и мотивише, прије свега подржава развој тенисера у којој су сви укључени родитељи и тренери и наравно сам играч”, казао је Ђоковић.
Он је нагласио да једино систем у спорт даје резултате на дуже стазе.
„Одрастао сам у Немачкој, између 12 и 16 године. Пуно времена провео сам у тада једној од најбољих тениских академија у Европи, код Николе Пилића. Видео сам како ствари функционишу тамо и како је организација та која даје плодове успеха на дуже стазе. Морамо сви да се окупимо, сви ми који и индивидуално и колективно бележимо запажене резултате у тенису, да покушамо да помогнемо будућности нашег спорта”, рекао је Ђоковић.
Говорећи о Црној Гори, казао је да је одушевљен оним што је видео и да упознаје неоткривени бисер Јадрана.
Ђоковић је рекао да ће се вратити у августу у Црну Гору.
„Овде је заиста је импресивно, толико сам фасциниран свим пројектима који се раде и развијају. Има толико лепих ресторана, хотела и ризорта. Дуго нисам био, да кажем на неко дуже време у Црној Гори, тако да сам одушевљен. Упознајем овај неоткривени бисер Јадрана”, закључио је Ђоковић.
Зверев запретио Ђоковићу и одбрусио Бекеру
Легенда стала у одбрану Ђоковића: „Тенис није ријалити!“
„Новак има много новца и све те спонзоре, то што ради довољно говори о њему“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала