ЕУ тражи поскупљење гаса за грејање у Хрватској

CC0 / Pixabay / Пламен гаса
Пламен гаса - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Хрватски грађани који се греју на гас плаћаће тај енергент 25 посто скупље најкасније 2026. године, до када би на ту врсту грејања требало да се уведе рента на емисију стаклених гасова.
Тај сценарио је, како пише „Јутарњи лист“, наведен у склопу недавно објављене енергетске стратегије Европске комисије „Fit for 55“ о убрзаном избацивању фосилних горива из саобраћаја и привреде, али и из зграда које су, што је мање познато, један од највећих емитера ЦО2 у атмосферу па самим тим и један од највећих загађивача.
Идеја Европске уније је да укине сасвим грејање на гас до 2050. и у том смеру иде предлог ЕК, који је планиран да ступи на снагу 2026, каже Невен Дуић с Катедре за енергетска постројења и енергетику загребачког Факултета машинства и бродоградње.
Рачуница Европске комисије о потреби повећања цене природног гаса за 25 посто за хрватске потрошаче који се греју на гас налази се у предлогу измена правила трговања дозволама за емисије испуштања штетних гасова у атмосферу, наводи „Јутарњи“.
Тај предлог је део документа „Fit for 55“, у којем се, поред осталог, рашчлањују цене овог енергента у земљама еврозоне и цене у осталим чланицама ЕУ обрачунате у еврима, а које домаћинства у 27-чланом блоку плаћају за грејање на гас.
Према том извору, хрватски грађани тренутно плаћају грејање пет центи по киловат сату, а плаћаће готово девет центи када се уведе рента на гас за емисију с ефектом стаклене баште.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала