Медији: Колинда фаворит за нову шефицу НАТО

© AP Photo / HINA/ MARIO STRMOTICКолинда Грабар Китаровић
Колинда Грабар Китаровић - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Потрага за наследником Јенса Столтенберга на месту генералног секретара НАТО фокусирана је на жене лидере из Источне Европе, пише портал Политико, а као једну од могућих кандидата види бившу хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић.
Столтенбергу мандат генералног секретара истиче у септембру наредне године, а очекује се да ће његов наследник или наследница бити представљен на самиту лидера НАТО у Мадриду, крајем пролећа или почетком лета следеће године.
У земљама чланицама је у току потрага за кандидатом који ће наследити Столтенберга, а неки званичници, дипломате и аналитичари кажу да је након 72 године постојања Алијансе крајње време да њено чело дође жена.
Други, пак, сматрају да би, с обзиром на континуирано суочавање са Русијом, одабир новог генералног секретара ове војне алијансе из источноевропских земаља био „важан сигнал Москви“, преноси Танјуг.
Колинда иде у Америку, добила и понудe за посао
Тако су се на врх листе потенцијалних кандидата осим Грабар-Китаровић из Хрватске нашли и Далиа Грибаускаите из Литваније, као и садашња председница Естоније Керсти Каљулаид.
Политико подсећа да је Грабар-Китаровић, била прва хрватска председница у периоду од 2015. до 2020. године, а њена предност је, кажу, што је већ радила у седишту НАТО, као помоћница генералног секретара за јавну дипломатију од 2011. до 2014. и у том послу је, како се наводи, била веома добра.
Подсећају и да је она доживела неуспех на реизбору за председницу Хрватске 2019, а томе се приписује то што се престројила крајње удесно и под притиском популиста укаљала своју репутацију изгубивши их од бившег премијера левог центра, Зорана Милановића.
Председник Русије Владимир Путин и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић на састанку у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2019
Колинда у кампањи са фотографијом са Путином
Политико, међутим, констатује да се Грабар-Китаровић може похвалити једним од најупечатљивијих резимеа међу потенцијалним будућим шефовима НАТО. Подсећају да је била министарка спољних послова, имала је, кажу, важну улогу приликом аплицирања Хрватске ЕУ и НАТО, а била је и амбасадор Хрватске у САД од 2008. до 2011. године, допринела снажењу односа Вашингтоном, који ће имати пресудну реч у одлуци НАТО.
А, што се Грабар-Китаровић тиче, Политико пише да су се појавила и нека питања као што су потенцијално близак однос између Грабар Китаровић и руског председника Владимира Путина током светског фудбалског првенства у Русији 2018.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала