НАТО технологија претвара Црну Гору у логистички полигон Алијансе

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICЗаставе НАТО и Црне Горе
Заставе НАТО и Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Софтвер које је НАТО пакт уступио Војсци Црне Горе није намењен да буде помоћ, како се то представља, већ је усмерен ка обуци војних кадрова Црне Горе да би били логистика трупама НАТО-а, уколико се нађу у ситуацији да допремају више опреме коју би транспортовали даље у унутрашњост југоистока Европе или на исток према границама Русије.
Овако за Спутњик професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији, објашњава најављено бесплатно уступање на коришћење софтвера Агенције за комуникације и информације НАТО-а црногорском Министарству одбране и Војсци.

Црна Гора као полигон НАТО-а

Професор Ковач напомиње да су у питању две врсте софтвера, један који се користи за подршку логистици и морнарици, и други који служи за бржу обраду обавештајних активности, праћење и планирање операција и тактичке комуникације како би се брже обрађивали подаци са терена и слали у штаб НАТО-а преко Војске Црне Горе.

„Ово није помоћ НАТО-а Војсци Црне Горе, већ подршка, односно обука црногорског кадра, који користећи први софтвер треба да научи на који начин да користи логистику НАТО-у. Дакле, та такозвана помоћ је углавном усмерена ка остварењу претпоставке НАТО-а за његову стратегију на том простору. Црна Гора, и када је примана у НАТО, примљена је пре свега због положаја и због затварања овог простора под контролом НАТО пакта, напомиње професор Ковач.

У контексту тога, додаје Ковач, Црна Гора је интересантна и као простор за спречавање руског утицаја како у поморском, тако и у копненом смислу.

„Надгледање“ држава ван НАТО-а

„Отуда је и НАТО Црну Гору прихватио пре свега као могућност за логистичку доминацију за своје потребе и изградњу комуникације ка унутрашњости југоистока Европе. Софтвер који се тиче логистике и обавештајно-извиђачке делатности није замишљен као помоћ војсци Црне Горе, јер она својом организацијом и саставом не може у некој мери да искористи исте, а нема ни потребе за тим у оперативном смислу да користи један тако развијени софтвер, објашњава Ковач.

Други софтвер служи за бржу обраду аналитичких података о дешавањима у овом региону и он је, напомиње саговорник Спутњика, од суштинске потребе НАТО пакту.
„Овај софтвер такође није потребан за Црну Гору, јер не постоји нека реална претња према овој држави, ако изузмемо Албанију и њене претензије које су још увек ’невидљиве‘ за црногорско руководство", примећује Ковач.
Он додаје да је „политичко кокетирање" албанске и црногорске власти такво да црногорска политичка елита тај проблем не препознаје, иако је он присутан у Црној Гори.

„Зато је сигурно да ће прикупљање обавештајних података, њихова анализа и све што иде уз то бити усмерено на државе које нису у НАТО, где ће као предмет интересовања предњачити Србија, БиХ, Република Српска и простор Косова и Метохије. Дакле, други софтвер фактички има намену да убрза обраду података који ће стићи у централу НАТО-а, наводи професор Ковач.

Три предлога уговора

Како пише подгорички лист „Побједа“, у документу владе стоји да први предлог уговора о лиценцама у вези са дистрибуцијом НАТО софтвера обухвата листу од 30 софтвера. Други предлог уговора о лиценцама односи се на нова софтверска решења, која ће, како је наведено у документу, заменити постојећа из листе софтвера у претходно наведеном уговору, а која су стигла до краја свог животног циклуса и више неће бити подржана од стране Агенција за комуникације и информације НАТО-а.
У документу који преносе подгорички медији, наведено је да постоји и трећи предлог уговора о лиценцама, којим се одобрава коришћење софтвера у власништву НАТО-а, укључује могућност коришћења софтвера за интегрисано командовање и контролу и информационог система за ваздухопловно командовање и контролу (АирЦ2ИС). Они су од значаја за функционисање Ваздухопловно-оперативног центра Војске Црне Горе и директно су повезани са НАТО системима кроз заштићену НАТО комуникациону мрежу.
Ради се, дакле, о командном центру за контролу, информисање, индентификацију, надзор, навођење и извиђање ваздушног простора. Другим речима, НАТО инсталацијом овог софтвера поставља станицу да ако буду летели НАТО авиони у овом региону, они би у Црној Гори имали центар који би их водио, односно, обавештавао о дешавањима у ваздушном простору.
Систем АирЦ2ИС је умрежени систем држава НАТО-а и њихових ваздухопловних снага, а показао се као успешан и трајан модел за мултинационална решења.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала