„Не осећам се кривим“: Почело суђење Подгоричанину ухaпшеном на Газиместану

© Фото : Јутјуб/ Kosovo OnlineРисто Јовановић
Ристо Јовановић - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
У суду у Приштини почело је суђење Ристу Јовановићу из Подгорице, ухапшеном за Видовдан на Газиместану, по оптужници да је починио кривично дело „изазивање раздора и нетрпељивости“ на Косову и Метохији. Јовановић је одбацио оптужбе.
Тужилац терети Јовановића да је наводно на Газиместану „умишљајем и планирањем подстицао и ширио јавно мржњу, раздор и нетрпељивост између етничких и верских група које живе не Косову“.
„На тај начин је Јовановић јавно и у присуству знатног броја грађана узвикивао ‘убијте Шиптара’, ‘Косово ћемо опрати крвљу’, ‘Косово је Србија’, док је пред медијима рекао да ће Шиптарима бити тесно, чиме је озбиљно угрозио јавни ред и мир“, навео је тужилац, читајући делове оптужнице, пренео је РТС.
Тужилац тврди да је „подстичући мржњу и нетрпељивост међу етничким групама на Косову, Јовановић извршио кривично дело изазивање раздора и нетрпељивости, које је санкционисано законом“.
Јовановић је након саопштавања оптужнице, на питање судије рекао да се не осећа кривим за дела за која се терети.
„Нисам изговорио или певао нешто што ми се приписује“, рекао је Јовановић и додао да не мрзи ниједан народ.
Јовановић је у једномесечном притвору, а његова адвокатица Јована Филиповић у међувремену поднела је захтев за одбацивање оптужнице и приговор на доказе.
Захтев за одбацивање оптужнице одбијен је у Апелационом суду, а на данашњем рочишту Јовановић се одрекао права на нову жалбу.
Филиповићева је пред почетак суђења навела да је доставила списак са великим бројем сведока, особа које су све време биле поред Риста Јовановића на Газиместану и које једине имају непосредна сазнања о томе да ли је он изговарао оно што му се ставља на терет.
„Приговорили смо на доказе које је прикупило тужилаштво, јер су суштински непоуздани и не тичу се навода из оптужнице. Као доказ одбрана је приложила снимке из којих се види да Ристо Јовановић није подстицао на мржњу“, рекла је Филиповићева.
Ристо Јовановић у притвору је у северном делу Косовске Митровице.
Он је ухапшен након што је покушао да укаже да је непотребан полицијски претрес торбе монахиње која је излазила из ограђеног простора меморијалног комплекса.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала