„Срби немају друге матице“: Црна Гора реаговала на Селаковићеве речи

© Sputnik / Ивана АнтићЦрногорска капа
Црногорска капа - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Црногорско Министарство спољних послова саопштило је синоћ да одлучно одбацује оцене шефа српске дипломатије Николе Селаковића о, како су се изразили, наводној угрожености интереса српског народа у Црној Гори.
У црногорском министарству тврде да се званични Београд "вероватно супротно жељи својих грађана", бави често Владом Црне Горе и њеним грађанима, уместо суочавања са домаћим и међународним изазовима.
Министарство је позвало Селаковића да у директној комуникацији са црногорским министром спољних послова Ђорђем Радуловићем изнесе сва питања од заједничког интереса, недоумице, сумње и неслагања, како и, како је навело, приличи суседним државама и озбиљним државничким функцијама, "које подразумевају одговорност и рад у интересу наших народа", преноси ЦДМ.
"Несхватљива је константна жеља званичника да у свим наступима говоре о "легитимном праву" да брину о 30 одсто наших грађана, представљајући Србију као матичну државу српског народа. У овом контексту једино исправно било би схватити и признати да су грађани Црне Горе који се изјашњавају као Срби, лојални, пуноправни и уважени грађани и да њихова једина матица може бити Црна Гора", наводе у министарству.
Из министарства оцењују да је било какав другачији приступ неприхватљив и да носи примесу упитне политичке етике.
"То значи да сви наши држављани који се осећају Србима, немају друге државе, нити матице, осим државе свих нас - Црне Горе. Њена Влада и институције једина су адреса за њих. Наша држава не жели да се одрекне нити једног јединог човека, а камоли 30 одсто Срба који су неизоставан темељ наше државе", поручују у саопштењу.
У саопштењу оцењују да позивање на, како наводе, историјске "чињенице", попут изјаве да је "Црна Гора топоним који постоји од 14. века|, која носи примесу пежоративног и увредљивог односа, те тумачење одлука суверене државе Црне Горе и то под студијским рефлекторима, није мера добросуседске политике и умећа преговарања, што виде као дужност и обавезу коју носи функција министра спољних послова.
Подсећају и да је шеф црногорске дипломатије на самом почетку мандата упутио позив Селаковићу да дође у посету Црној Гори што, како сматрају, представља јасан сигнал спремности за дијалог и проналажење решења о појединим билатералним питањима, као и воље да се, упркос одређеним неслагањима, нађу тачке које нас спајају, а не раздвајају.
Тврде и да је Црна Гора грађанска и мултиетничка држава, која је посвећена изградњи грађанског друштва, као и поштовању и очувању посебности припадника различитих нација, религија и култура.
Селаковић је раније јуче, коментаришући за ТВ Прва оптужбе црногорског председника Мила Ђукановића да Србија није прихватила независност Црне Горе, рекао да то није тачно и упитао каква је то брига државе Црне Горе о Србима у тој држави.
"Јел сте имали икада бригу која је била у корист тих људи? Не, имали сте нешто сасвим друго. Имали сте једно правно наметање црногорског језика на место српског језика, иако се убедљива већина грађана Црне Горе изјашњавала на сваком попису да говори српским језиком. Имали сте покушај брисања из сећања свега онога што је српско", рекао је Селаковић.
Он је нагласио и да се у програмима из којих деца у Црној Гори уче наводи да су Свети Сава и Стефан Немања присилили Црногорце да пређу на православље иако се, како је навео, "топоним Црна Гора јавља тек крајем 14. века".
Селаковић је нагласио да је легитиман интерес Србије да се заштити идентитетска особеност и право на ту особеност припадницима српског народа у Црној Гори.
"И ми легитимно молимо и захтевамо од државе Црне Горе да се та права поштују, као што их ми поштујемо према онима који кажу да су Црногорици, а живе у Србији", поручио је Селаковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала