Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија, 1920
Олимпијске игре у Токију
Кошарка, тенис, одбојка, ватерполо... Србија на Олимпијским играма у Токију има 86 представника – ко су они, када наступају и шта се од њих очекује сазнајте уз Спутњик спорт.

Србија до Токија: Ђоковић, Делфини и – ко још? /видео/

© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаСтефан Митровић у Рију, после победе у финалу са Хрватском.
Стефан Митровић у Рију, после победе у финалу са Хрватском. - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Спортисти Србије полако се окупљају у Токију, где ће од 23. јула до 8. августа наступати на Олимпијским играма. Неће сви конкурисати за медаље, али наша земља дефинитивно има неколико озбиљних кандидата за олимпијско злато.
Србија је на прошлим Олимпијским играма, одржаним у Рио де Жанеиру 2016. године, освојила осам медаља – две златне, четири сребрне и две бронзане.
Наши представници у Токију ће ове године покушати да надмаше претходни успех – најбољи као самостална држава – којим су по броју освојених медаља сврстани међу 32 најбоље земље на свету
Иако су изненађења увек могућа и иако ће се навијати за све српске спортисте, и у појединачним и у тимским категоријама, реална нада да ће неко освојити злато навијачима остаје у неколико дисциплина.

Новак Ђоковић

Најбољи тенисер планете и вероватно свих времена је после краћег размишљања одлучио да се појави на Олимпијским играма, на којима ће бити први фаворит.
Иако је током каријере освојио практично све што се може освојити, на Играма никада није добио златну медаљу.
Најбољи успех на планетарној смотри српски тенисер је остварио 2008. у Пекингу, када је освојио бронзану медаљу, што му није пошло за руком ни у Лондону ни у Рију.
Вреди подсетити и да је 2016. такмичење завршио у сузама, пошто није успео да се избори са горостасним Аргентинцем Хуаном Мартином дел Потром.

Кошаркашице

Кошаркаши Србије су доживели дебакл усред Београда поразом од Италије на квалификационом турниру, али игра под обручима неће бити без представника наше земље.
Наше кошаркашице су ове године направиле још један невероватан успех освојивши Европско првенство у Шпанији, што ће их сврстати међу главне фаворите на ОИ.
Ипак, на ЕП није било неколико изузетно квалитетних селекција из остатка света, пре свега Сједињених Америчких Држава.
Американке последњи пут нису освојиле ОИ 1992. године у Барселони, након чега су се китиле златом шест пута заредом.
На претходним Играма у Рио де Жанеиру, Српкиње су освојиле бронзану медаљу, након што су у полуфиналу изгубиле од Шпаније, коју је касније у финалу декласирала селекција САД.

Ватерполисти

Србија нема море, али има најбоље ватерполисте свих времена који то доказују из године у годину.
Иако су доминирали базенима широм света годинама, Делфини никако нису успевали да дођу до олимпијског злата, барем не све до прошлог издања такмичења.
У Пекингу 2008. су ватерполисти заузели треће место, баш као и у Лондону 2012, да би 2016. у Рију коначно постали олимпијски шампиони.
На изабраницима Дејана Савића биће јако тежак задатак, јер је увек лакше освојити прво место него га одбранити, али ако у некога никада не смемо сумњати – то су дефинитивно ватерполисти.

Одбојкашице

Мушка селекција Србије се није пласирала на Олимпијске игре, иако је актуелни шампион Европе, али је ту, као и увек женска екипа.
Одбојкашице Србије долазе изузетно мотивисане у Токио с обзиром да су пре пет година у Рију изгубиле у финалу од Кине.
Након тога изабранице Зорана Терзића нису клонуле духом, па су на такмичењима између два олимпијска циклуса покориле свет и Европу, тако да у Токио долазе као актуелне светске и европске шампионке.
Српске одбојкашице никада нису освојиле злато на ОИ, али ће ове године највероватније бити главни фаворит за исто.

Баскеташи

Србија ће ове године први пут у историји имати представнике у кошарци 3 на 3, зато што се та дисциплина ове године први пут одржава на Олимпијским играма.
Четвороструки светски и двоструки европски шампиони у својој дисциплини биће страх и трепет за сваког противника, па самим тим и први фаворити за злато.
Србију ће у баскету представљати селектор Горан Војкић и играчи Душан Домовић Булут, Дејан Мајсторовић, Александар Ратков, Михајло Васић и резерве Марко Савић и Стефан Којић.
Поред Србије, учествоваће и Русија, Кина, Јапан, Пољска, Холандија, Летонија и Белгија. Занимљиво, Американаца неће бити.

Шпановић, Кукољ, теквондисти, рвачи, бацачи кугле с рамена...

Поред екипних спортова, Србија ће имати прилику да постане злата и у другим, индивидуалним спортовима...
Стрелци Србије су у последњих десетак година освајали бројне медаље, али су баш у Рио де Жанеиру остали без плена.
Била су два четврта места, па ће ове године бити још мотивисанији како би успели да се врати на пут славе.
Атлетичарка Ивана Шпановић кренуће у одбрану бронзане медаље, али ако је неко навикао да помера границе то је дефинитивно она.
Зашто не овога пута злато за Ивану?
Ту је и Александар Кукољ, актуелни вицешампион света у џудоу у категорији до 100 килограма.
Кандидат за златну медаљу је дефинитивно и Мате Немеш, који је на Европском првенству у Пољској у категорији до 67 килограма грчко-римским стилом ове године постао шампион.
Рвачки тим чине још и Зураби Датунашвили, који се такође сматра једним од кандидата за медаљу, као и Михаил Каџаја и Стеван Мицић.
У Рио де Жанеиру злато су освојили Давор Штефанек, који је у међувремену завршио каријеру, и ватерполисти.
Сребро је припао теквондисткињи Тијани Богдановић, кајакашима Марку Томићевићу и Миленку Зорићу, женским кошаркашицама и кошаркашима
Бронзу су освојили Ивана Шпановић и кошаркашице.
Шта очекујете ове године?
Анкета
Колико медаља ће Србија освојити на Олимпијским играма?
Ђоковић: Превагнуо је патриотизам
Стручњаци за Спутњик: Ђоковић је ГОАТ
Србин са „крова“ Европе за Спутњик: Да ми је неко рекао...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала