Швајцарски модел – спас за Русију

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаФудбалски савез Русије
Фудбалски савез Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Руска Премијер лиге суочава се драстичним променама и од предстојеће сезоне добиће нови формат по узору на швајцарски систем. Реформе - то је одлука Руске фудбалске уније, због пада квалитета у последњих неколико година, што се одразило на УЕФА коефицијенте.
Руси ништа не препуштају случају. Клупски фудбал почео је прво да им стагнира, касније и да се срозава, што се одразило на УЕФА коефицијенте, и нешто је под хитно морало да се предузме.
Ангажована је холандска компанија „Хиперкјуб“ која је учестовала у креирању формата такмичења Ередивизије, а Руска Премијер лига ће покупити формат такмичења налик оног у Швајцарској.
О чему се заправо ради? Руска Премијер лига је планирана по систему „јесен-пролеће“ и остаће 16 тимова у Лиги, за састављање календара биће коришћен швајцарски систем, синхронизован са европским.
Наиме, 16 клубова биће подељено у четири групе и клубови ће унутар поменутих група играти свако са сваким по два пута.
Биће одиграно укупно 24 кола, после чега се деле бодови на пола, а шест првопласираних екипа, свака од њих одиграће 10 кола, док ће тимови од 7. до 16. места одиграти девет кола.
CC0 / Unsplash / Фудбалска лопта
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Фудбалска лопта
Управо би та друга фаза која ће бити одржана на пролеће требало да донесе кључну превагу у бројним сегментима. Почев од пуних трибина, квалитета фудбала, зараде на продатим улазницама, ТВ правима, спонзорским уговорима.
Што се тиче борбе на дну табеле, два последња клуба испашће из Руске Премијер лиге, док ће 13. и 14. играти плеј-оф са трећим и четвртим из друге лиге.
Аутори пројекта истичу пет предности ове реформе коју је одобрила Руска Фудбалска Унија.
Први јесте више утакмица, јер у просеку свака екипа одиграће 34 кола.
Друга ставка односи се на 26 утакмица између најбољих тимова Русије.
Под три – практично неће бити утакмица које ништа не решавају, јер се чак и последњих десет тимова од петог до десетог места могу такмичити за излазак у Европу.
Просечна посећеност порашће за 15 одсто, и достићи ће 17.600 гледалаца.
И последњи, пети сегмент, односи се на раст прихода врхунских клубова за 33 одсто, а 25 одсто за аутсајдера.
Мане садашњег формата такмичења су недовољан број утакмица високог интензитета и недовољан број оцењених утакмица, те слаба зарада од ТВ права.
Белгијанци су повећали за 100 одсто приходе од ТВ права у последњих седам година, Аустрија је на 40 одсто повећаних прихода у последњих годину и по дана, а све након што су спроведене реформе.
Е, па Руси у сарадњи са холандском компанијом „Хиперкјуб“ уздају се у ту игру бројки и надају се ће им се догодити „бум“ баш као и у поменутим земљама када буду применили „швајцарски систем“.
© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМиодраг Гроф Божовић
Миодраг Гроф Божовић - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2021
Миодраг Гроф Божовић
Ипак, реформе за које су се одважили Руси не одушевљавају превише Миодрага Грофа Божовића, бившег тренера Црвене звезде који је водио велики број клубова у највећој православној земљи, а последњи је Крила Совјетов.
„Видим да Руси брзо решавају све око тих фудбалских реформи. Мислим да непотребно компликују ствари, узелу су холандску фирму да им помогне. И шта су закључили Холанђани? Да Руси прескупо плаћају играче, а то је могла да им каже било која баба на улици. У односу на квалитет и резултате, то је један од њихових главних проблема. Свесни су и сами да морају да реше проблеме, јер створили су феноменалне услове за тренинг и рад, а резултати су им све гори, квалитет лиге опада. Зато мислим да је њихов кључни проблем ограничење броја странаца. Требало би да се укине бар за играче који долазе из бивших земаља чланица Совјетског савеза. Јер, у Русији се само Белоруси третирају као домаћи играчи“, изјавио је Гроф Божовић у разговору за Спутњик.
Руси су пресекли, уздају се у швајцарски модел, па ће врло брзо моћи да се види да ли ће фудбалске клупске касе, у земљи богатој нафтом, почети да се пуне и да ли ће бити заустављен стрмоглав пад на УЕФА листи са коефицијентима, према којем би Руси до 2023. године испали из првих 10, док би 2024, године према најцрњим прогнозама пали на 21. место.
Руска Премијер лига пре реформе изгледала је налик остатку Европе, учествовало је 16 клубова, свако је играо са сваким и после тридесет кола првопласирана екипа проглашавана је за шампиона Русије.
Роман гађа рекорд – милиони су спремни за младу звезду!
„Роналдо је луд, болестан човек“ – шокантан аудио снимак председника Реала
Прва су „жртва“ УЕФА, али не клону: Најбоље смо представили фудбал БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала